Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 03:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stina-nilsson-debuterar-som-skidskytt-i-idre/

Sport

Stina Nilsson debuterar som skidskytt i Idre

Stina Nilsson tillsammans med nya lagkamraten Sebastian Samuelsson.
Stina Nilsson tillsammans med nya lagkamraten Sebastian Samuelsson. Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

När skidskyttesäsongen inleds i Idre i november ska Stina Nilsson göra debut om allt går som det ska.

Samtidigt håller hon dörren öppen för ett SM i längdskidor.

– Jag känner en lojalitet till IFK Mora som varit min klubb i sju år, säger hon.

I slutet av mars meddelade sprintspecialisten Stina Nilsson att hon byter till skidskytte. Sedan dess har det största fokuset legat på att få ordning på skyttet. Det har varit en intensiv träningsperiod där hon skjutit närmare 1.200 skott i veckan.

Det gör hon inte längre.

– Nej, nu chillar vi. Jag vet inte hur många skott jag ligger på, men det är mer normala siffror tror jag, säger Stina Nilsson.

Har ni vidtagit några försiktigheter i träningen under pandemin?

– Nej, det är ganska mycket likt. Som elitidrottare lever man ett liv i karantän. Det är egentligen inga konstigheter.

Sedan någon vecka tillbaka står skidskyttelandslaget på rullskidor. När sommarträningen är över och tävlingssäsongen drar i gång, inleds allt med IBU-cupen, nivån under världscupen. Premiären sker på hemmaplan i Idre och där tänker Stina Nilsson vara med.

– Just nu siktar jag på vallen, så himla klyschigt, men jag vill bli en så stabil skidskytt som det bara går och sedan tänker jag att om det går som det ska gör jag tävlingsdebut i Idre. Men längre än så ser jag absolut inte.

Än har hon inte helt släppt taget om längdskidåkningen. Nyligen skrev hon på ett nytt kontrakt med sin klubb IFK Mora och dörren till SM är fortfarande öppen.

– Jag känner en lojalitet till IFK Mora som varit min klubb i sju år. Om det finns tillfälle där det passar med en SM-stafett eller en Teamsprint i längd så ska jag kunna tävla, och då vill jag tävla för Mora, men det är inga andra planer än så bakom, säger hon.

Det har varit några händelserika månader för svenskt skidskytte. Utöver Stina Nilssons intåg har även Anna-Maria Uusitalo kommit in som ny sportchef och Rikard Grip har tillsatts som ny generalsekreterare.

Värvningen av Grip som tidigare varit landslagschef för längdlandslaget har stor betydelse för Stina Nilsson.

– Jag tycker att det känns jättekul, dels för mig personligen, men också för gruppen som stort. Jag tror att det kommer vara en väldigt bra värvning.

Vad kan han bidra med?

– Jag tycker att han besitter ledaregenskaper som känns trygga och han ger bra energi till gruppen, säger hon.