Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stina-nilsson-det-var-fantastiskt-att-vara-skadad/

Sport

Stina Nilsson: Tuffaste utmaningen i min karriär

Stina Nilsson firar en av sina segrar tidigare i år. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån

Muskelbristningen hotade skidstjärnan Stina Nilssons VM-start och vägen tillbaka var både osäker och stenhård.

– Det var den hittills tuffaste utmaningen i min karriär. Det var både upp- och nedgångar, säger Nilsson, som nu siktar framåt mot nya Tour 2020 som äger rum på hemmaplan i vinter.

Stina Nilsson gillar utmaningar och när läkarna i stort sett räknade bort henne från VM blev till och med Nilsson tveksam till att den kraftiga bristningen i låret skulle hinna läka.

– Det var den hittills tuffaste utmaningen i min karriär. Det var både upp- och nedgångar, medger Nilsson.

När nästa skidsäsong nu tar fart valde Nilsson att stå över det veckolånga lägret i norska Sognefjäll i slutet av maj för att träna på egen hand.

– Benet är inte lika starkt som det andra eftersom jag måste kompensera med två andra muskler som inte är lika starka som tidigare. Jag måste backa lite när jag känner att det krampar.

Trots att hon var skadad tätt inför VM kom Stina Nilsson hem med guld i sprintstafett och stafetten samt silver i sprint.

Frågan är vad hon kan vässa till nästa säsong.

– Jag tycker inte att jag behöver vässa så mycket. Jag har hela tiden haft en kurva som går upp och än så länge fungerar den filosofin som jag har. Den dagen jag känner att jag stagnerar kommer jag att kolla åt andra hållet men just nu känner jag att det funkar.

Stina Nilsson vid första presskonferensen efter lårskadan. Foto: Jonas Lindkvist

Med åkare som Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Hanna Falk i bakhasorna kommer Stina Nilsson inte få en lugn stund på läger och i tävlingarna.

– Det är spännande och man vet var ribban ligger, man måste kämpa för att hålla dem efter sig, konstaterar Nilsson.

I vinter väntar inget mästerskap men tre tourer, en av dem är den nya Tour 2020 som arrangeras i Sverige och Norge.

– Jättespännande, jag gillar tourer. Det är väldigt kul att den dessutom går i min hemstad, säger Nilsson som har en lägenhet i Östersund.

Tour 2020 innehåller bland annat en sprint i Åre och ett 38-kilometerslopp mellan Östersund och norska Meråker.

– Jag tycker att det ska bli kul med båda. Jag har märkt att jag kommit upp på en sådan nivå att jag måste välja ut saker som betyder extra mycket för att jag ska göra det hårda jobbet. Jag väljer ut godbitarna och det är då jag ska vara i form.

Hon har inget emot att kallas sprintstjärna men tycker att hon felaktigt fastnat i sprintfacket.

– Folk får kalla mig vad de vill men jag tycker att det är lite orättvist. Jag tycker att det är lite felaktigt när jag har ett OS-brons på tremilen.

Förutom sina tre VM-medaljer vann hon dessutom sprintcupen 2018-2019 och blev därmed den första svenska kvinnan någonsin att vinna någon av världscupens delcuper.

– Sprintcupen har jag längtat efter att vinna. Och har man en gång fått känna på hur det är att vinna så vet man att det är något speciellt. Jag vet att jag inte kan vinna alla lopp men de gånger jag får vinna så är det något extra.

Sprintcupen säkrade hon i Quebec och det var också i Kanada hon satte stopp för norska stjärnan Therese Johaugs segertåg genom att vinna masstartarten över 10 kilometer.

– Jag fick ju vinna så det var väldigt skönt. Therese hade gått obesegrad i alla (distans-)lopp och det var jag som slog henne, det tycker jag var stort.