Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 11:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stina-nilsson-gor-internationell-skidskyttedebut/

Sport

Stina Nilsson gör internationell skidskyttedebut: ”Är redo”

Nybörjarskidskytten och tidigare längdstjärnan Stina Nilsson är uttagen till premiären i IBU-cupen, nivån under världscupen, i tyska Arber efter nyår.
Nybörjarskidskytten och tidigare längdstjärnan Stina Nilsson är uttagen till premiären i IBU-cupen, nivån under världscupen, i tyska Arber efter nyår. Foto: Jonas Lindkvist

Stina Nilsson är redo för skidskyttedebut på den internationella scenen.

På tisdagen blev den tidigare längdstjärnan klar för premiären i IBU-cupen, nivån under världscupen, i Tyskland i januari.

– Jättekul, kommenterar 27-åringen.

Beskedet var väntat.

Stina Nilsson har hittills inte varit aktuell för världscupen efter sitt uppmärksammade byte av sport i våras.

Men efter en 13:e respektive tredje plats i observationstävlingarna i sprint i Östersund – där fyra bom i söndags byttes ut mot bara en i måndags – är 27-åringen uttagen till den framflyttade premiären i IBU-cupen, i tyska Arber, 14–23 januari.

Tävlingarna blir de första för det nya skidskyttenamnet utanför Sverige.

– Jag känner mig redo för ett sådant här uppdrag. Och det är en väldigt skön känsla, säger Nilsson under en digital truppresentation.

– Jag känner att jag har byggt på mig en ganska stor erfarenhet bara på de här korta veckorna från tävlingspremiären i Idre (i november) tills nu. Jag har fått jättebra pass på vallen, jag känner en trygghet när jag kommer till vallen numera.

Stina Nilsson med sin skyttetränare Jean-Marc Chabloz under måndagens observationstävling i Östersund.
Stina Nilsson med sin skyttetränare Jean-Marc Chabloz under måndagens observationstävling i Östersund. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Samtidigt står det klart att de sex damer som hittills har fått chansen i vinterns världscup – med Hanna Öberg i spetsen – fortsätter att representera Sverige på högsta nivå även efter juluppehållet, i tyska Oberhof.

Men det kan bli världscupdebut för Stina Nilsson senare i vinter.

Det sade hennes skyttetränare Jean-Marc Chabloz till DN inför säsongen – dock innan övriga svenskor hade visat storform.

– Men egentligen kanske efter VM (i februari), sade Chabloz då om Nilssons världscupchanser.

– Nu är det jättebra om IBU-cupen kommer igång efter nyår så hon får tävla där.

Vad blir viktigt för henne inför nästa år, som är ett OS-år?

– Det är tävlingserfarenhet, det är det primära. Det är klart att du kan simulera det, men hon måste komma in i de här arenorna och få tävla, se hur det verkligen är. Det är det som hon behöver i år.

Stina Nilsson har hittills kört fyra skidskyttetävlingar.

Redan inför Sverigepremiären i november, där nybörjaren blandade högt och lågt, sade hon själv om den tuffa interna konkurrensen i landslaget:

– Det är nog väldigt bra att visa att man som längdskidåkare inte bara kan kliva in och ha tre straffrundor och ändå vara på pallen. För så är det absolut inte.

Nu säger hon apropå sällskapet i IBU-cuppremiären, där veteranen Elisabeth Högberg har störst erfarenhet:

– För mig betyder det jättemycket. Det kommer vara många nya procedurer för mig. Då är det bra att ta rygg på de andra.

Läs mer:

Stina Nilsson räknar med många nybörjarmisstag: ”Kommer säkert skjuta på fel tavla”

Stina Nilssons revansch: ”Så skön nolla!”

13:e plats för Stina Nilsson – hoppas bli uttagen till IBU-cupen

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt