Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Stina Nilsson klar för finalpasset

Foto: Sören Andersson/TT

22-åringen gjorde inte sitt bästa kval när Slottssprinten inleddes vid lunchtid på torsdagen. Men Stina Nilsson är vidare till eftermiddagens finalpass.

Nilssons styrka ligger inte i att vara snabbast i kvalet, men hon lyckas alltid att ta sig därifrån. Och när det väl gäller kvinna mot kvinna är hon en fena på att ta sig vidare från heat till heat.

Senast i Drammen tog sig landslagsstjärnan till finalen, där hon dock diskvalificerades och en tredjeplats förbyttes till en sjätteplats.

Lite revansch nu för Nilsson på hemmaplan, kanske.

Bäst bland svenskorna kvalade Jennie Öberg, som var i mål i prologen på tredje plats endast 26 hundradelar efter snabbaste löparen Maiken Caspersen Falla.

Hanna Falk och Linn Sömskar, på plats fem respektive sex, var 51 och 58 hundradelar efter Falla. Ida Ingemarsdotter, på plats tio, var distanserad med 1,63 av norskan.

Charlotte Kalla, som precis missade finalpasset i Drammen, med 31:a plats stod för en bättre insats i Stockholm. Hon var 16:e snabbast, 3,45 efter Falla, och valde sedan överraskande heat fyra i kvartsfinalen där hon stöter på just den kvalvinnande norskan.

Nilsson kvalade in på platsen bakom Kalla, sex hundradelar efter landsmaninnan. Hon kör i den sista kvartsfinalen, vilket innebär att hon får kortast vila inför en eventuell semifinal.

Även Maria Nordström och Evelina Settlin får tävla vidare, efter att ha kvalat som 26:a och 29:a.

14.45: Följ kampen om pallplatserna i vår liverapportering.

Teodor Peterson, finalist i Drammen, tog sig inte in bland de 30 främsta i herrkvalet. Han var först ut i prologen och hade inga tider att gå på. Svensken hade 47:e tid.

– Jag orkade inte helt enkelt. Det viktiga är att inte stumna i sista backen och det gjorde jag. Det gick bra på uppvärmningsvarven men jag kanske valde fel skidor, säger Peterson till DN efter att till slut ha valt ovallade skidor.

Oskar Svensson, med 16:e bästa tid, var ende svensk som klarade att ta sig vidare till finalpasset. Erik Silfver och Carl Quicklund var precis utanför på plats 31 respektive 32. Johan Edin, som gick till semifinal i Drammen, var 36:a.

Ryssen Alexander Panzhinskij vann herrarnas prolog före Norges Ola Vigen Hattestad.