Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Stina Nilsson trea i Slottssprinten – trots svenska ilskan

Två tuffa norskor blev för mycket för Stina Nilsson i världscupsprinten i Stockholm.

Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg svepte också förbi svenskan i den stenhårda kampen om sprinttiteln.

Det svenska lägret menade att Östberg borde ha diskats för att ha trängt Nilsson, men fick inget gehör.

Sveriges damer höll sig väl framme i den klassiska sprinten runt Stockholms slott. Åtta svenskor gick vidare från kvalet, tre gick till final. Där fick Stina Nilsson kliva upp på pallen, Hanna Falk blev fyra och Jennie Öberg, som hade nationellt plats och tävlade i sin Piteådräkt, femma.

Läs mer: Fiasko för svenskarna herrarna

Men Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Östberg var strået vassare. Framför allt Falla, som avslutade suveränt och med segern petade ner Stina Nilsson från sprintcuptoppen. Men det skiljer bara fyra poäng ner till Östberg och sex till Nilsson – och fyra tävlingar återstår, även om de tre sista bara ger hälften så mycket poäng som i Stockholm eftersom de ingår i Tour Ski Canada.

– Jag fick slita lite i finalen. Det blev väldigt trångt i en kurva och då blev det en lucka till Maiken som jag fick slita ganska mycket för att täppa igen. När hon lade in en extra växel så hade jag ingenting att utmana med. Jag var nöjd med att jag lyckades hålla min tredjeplats, sade Nilsson till TT.

Svenskans facit är imponerande – hon har varit i 15 raka sprintfinaler i världscupsammanhang.

Och liksom i Drammen senast så blev det snack efteråt.

Svenskarna begärde att två sekvenser skulle kollas efteråt av tävlingsjuryn. Dels då Falla vek in framför Jennie Öberg efter starten, dels då Östberg gjorde en liknande manöver mot Stina Nilsson efter en kurva.

– Jag vill inte vara bitter, men jag tycker att reglerna ska vara lika för alla. Men jag vill inte lägga i mig det här utan jag är nöjd med det jag har gjort i dag, sade Nilsson till SVT direkt efter loppet.

I Drammen straffades Stina Nilsson med degradering från plats tre till sex vilket kostade 20 världscuppoäng och dessutom gav en varning som hänger över henne.

I Stockholm klarade sig norskorna från sanktioner. Juryn menade att norskorna i båda fallen låg före och hade rätt att välja spår.

– Ska de vara konsekventa så är det inget snack om att det ska vara en sanktion som i Drammen. Stina har ett spår, ganska tydligt. Jag tycker att hon (Östberg) trycker ut Stina där, det är solklart i min värld, sade förbundskapten Rikard Grip till SVT.

Efter att ha fått höra juryns förklaring säger han dock till TT att han ”respekterar beslutet”.

När DN pratade med Stina Nilsson efter loppet ville hon inte gnälla.

– Så är sprint, antar jag, sade hon.

Bakom Nilsson gjorde Hanna Falk sin bästa världscupinsats sedan hon blev tvåa i en sprint i i januari 2011.

– Ett steg framåt. Kul att vara på banan igen, det var trista att ligga i soffan när det var tävling i Drammen, sade 26-åringen från Ulricehamn, som haft svårt att hålla ända fram under vintern.

Jennie Öberg kan räkna med att få dra på sig landslagströjan snart igen. Nu visade hon även i kvalet med tredje bästa tid att farten finns där.

– Och det är flera sprinter kvar som går i skejt som jag gillar snäppet bättre, sade hon.

Charlotte Kalla tog sig till skillnad mot Drammen vidare, men stöp i kvartsfinalen som så ofta förr den här vintern.

– Det är väl formen som inte riktigt är där, sade Kalla, som kan räkna med mer framskjutna placeringar i helgens båda lopp i Falun.