Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stjarna-sparkas-for-homofobisk-kommentar/

Sport

Stjärna sparkas för homofobisk kommentar

Israel Folau har fått sparken av Australiens rugbyförbund för upprepade homofobiska kommentarer. Foto: Geoff Caddick/AFP

Med fyra månader till VM sparkar Australiens rugbyförbund stjärnan Israel Folau.

Detta efter att han skrivit i sociala medier att ”helvetet väntar” för homosexuella.

”Jag är bedrövad över dagens beslut”, säger Folau.

Rätta artikel

Folaus upprepade homofobiska kommentarer i sociala medier kulminerade i mars med ett Instagraminlägg, som han vägrar ta bort, med texten: ”fyllon, homosexuella, äktenskapsförbrytare, lögnare, otuktiga, tjuvar, ateister, avgudadyrkare – helvetet väntar er.”

– Israel har, genom sina uttalanden, inte gett oss något val. När spelare skriver på kontrakt med Wallabies (landslaget), skriver man också under på lagets och idrottens värderingar, säger Raelene Castle, vd för Australiens rugbyförbund.

– Han är en fantastisk rugbyspelare och vi är besvikna och ledsna över det faktum att han inte vill fullfölja sitt fyraårskontrakt och sina förpliktelser till Wallabies och även till New South Wales Waratahs (klubblaget).

Rugbyligan säger att han heller inte är välkommen i ligan Super Rugby, där han för en tid sedan blev tidernas främsta poänggörare (antal försök).

30-åringen, som är djupt troende, varnades redan i fjol för ett liknande uttalande i sociala medier, men slapp bestraffning och skrev i februari på ett landslagskontrakt över fyra år värt motsvarande 26,5 miljoner kronor.

”Jag är bedrövad över dagens beslut att avsluta min anställning och jag överväger mina alternativ”, säger Folau i ett uttalande.

Folau kan överklaga beslutet.

I september inleds VM i Japan.