Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Stockholm blir slutkandidat för vinter-OS 2026

Stockholms stadshus.
Stockholms stadshus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige är ett steg närmare att få arrangera vinter-OS 2026.

IOK:s 95 medlemmar har röstat fram Sverige, tillsammans med Lettland, som en av tre slutkandidater.

Sveriges idrottsminister Annika Strandhäll (S) är försiktigt positiv.

”Det är glädjande att Internationella Olympiska Kommittén (IOK) valt ut Sverige som en av tre kandidater för Vinterspelen 2026. Det är ett styrkebesked för Sverige som idrottsnation”, säger socialminister Annika Strandhäll, som ansvarar för idrottsfrågor i expeditionsregeringen, i ett skriftligt uttalande för TT.

Beskedet efter omröstningen på Internationella olympiska kommitténs möte i Buenos Aires var väntat. Redan i förra veckan rekommenderades den svenska kandidaturen tillsammans med Calgary, Kanada, och Milano/Cortina d’Ampezzo, Italien.

– Det är en god känsla. Nu jobbar vi positivt framåt tillsammans med andra intressenter i Sverige och övriga världen för att uppnå drömmen om ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026, säger OS-bolagets vd Richard Brisius till TT efter omröstningen.

– Vi känner att vi har ett väldigt bra koncept, säger han om Sveriges chanser mot de två konkurrenterna i Italien och Kanada.

Redan den 23 juni nästa år får vi veta vem som vinner striden. IOK har tidigare sagt att beskedet ska ges i september, men har nu tidigarelagt datumet.

Senast om tre månader ska Sverige ha lämnat in sin officiella ansökan om att få arrangera vinterspelen och Paralympics 2026. En osäker faktor är om Sverige då har en ny regering som kan ta beslut om en statlig säkerhetsgaranti – allmän säkerhet på gator och torg.

Richard Brisius tror inte att det är ett problem om säkerhetsgarantin inte finns på plats när ansökan ska lämnas in.

– Det är inget problem jag ser nu. Om vi jobbar framåt på ett positivt sätt så är jag övertygad om att vi kommer att lösa det som måste lösas, säger han.

Annika Strandhäll skriver i sitt uttalande att hon är ”försiktigt positiv” till ett vinter-OS och Paralympics i Sverige. ”Nu behöver vi diskutera och nå samsyn över blockgränsen”, fortsätter hon.

Ministern påpekar att Sveriges bud handlar om ett nytt format på OS.

"Det rör sig om flera städer och vi säger nej till skrytbyggen och idrottsarenor som sedan står öde. Ett OS i Sverige måste vara ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart", understryker hon.

Mats Årjes, ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté, skriver i en kommentar att Sverige kan skapa vinterspel med den lägsta budgeten på över 30 år.

”De ska inte kräva skattekronor utan tvärtom tillföra värden. Vi kommer inte att behöva göra investeringar i nya arenor eftersom vi i Sverige redan har de tävlingsarenor som behövs. Vi har också de vägar, järnvägar, flygplatser och hotell som behövs, vi behöver nästan inte bygga någonting”, säger Mats Årjes.

Sveriges OS-ansökan har en budget på 13 miljarder kronor, varav motsvarande nio miljarder skjuts in från IOK.

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, välkomnar beskedet. Ett stort arrangemang som OS kan sätta Stockholm på kartan, anser han.

– Det är en möjlighet för Stockholm och huvudstadsregionen att profilera sig ännu starkare ute i världen. Min bedömning är att det finns en betydande chans att det här blir något positivt, inte bara på kort sikt utan att det kan hjälpa oss att stärka besöksnäringen och stadens ekonomi och attraktivitet på längre sikt, säger han.

Fakta.Tävlingsorter vid ett svenskt OS

Här ska OS i Stockholm avgöras 2026, enligt den nuvarande planen:

Stockholm:

Hammarbybacken: Parallellslalom (lag och eventuellt individuellt), eventuellt någon freestylegren (t ex puckelpist).

Stockholms stadion: Eventuellt big air (snowboard) och freestyle (hopp).

Tele2 arena: Konståkning och short track.

Gubbängens bandyhall: Curling.

Globen: Ishockey.

Scaniarinken eller annan ishockeyhall i kranskommun: Ishockey.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skidor och skidskytte.

Nybyggd arena (i kranskommun): Skridsko.

Åre: Alla övriga grenar i alpint, snowboard och freestyle.

Falun: Nordisk kombination och backhoppning.

Utanför Sverige, eventuellt Sigulda i Lettland: Bob, rodel och skeleton.

Läs mer: Ledare: Stockholms OS-ansökan stinker fortfarande avloppsvatten

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.