Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stockholm-lamnar-in-os-ansokan-fler-och-fler-uttrycker-stod/

Sport

Stockholm lämnar in OS-ansökan: ”Fler och fler uttrycker stöd”

Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag.
Richard Brisius, kampanjchef och vd för SOK:s OS-bolag. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholm kommer att fortsätta sin OS-kampanj ända fram till omröstningen i sommar oavsett om man får stöd från politikerna i Stockholms stadshus eller inte. Det säger kampanjgeneralen Richard Brisius och anser att det finns ett brett stöd i Sverige för vinter-OS och Paralympics 2026.

Jens Littorin
Rätta artikel

På fredagen lämnar Stockholm 2026 in sin så kallade kandidatbok till Internationella olympiska kommittén (IOK). Tidigare har detta överlämnande ofta skett genom en delegation på plats i Lausanne, men i enlighet med IOK:s ambition om att skapa hållbara spel görs det nu via mejl.

I boken finns svar på 120 frågeställningar från IOK. Däremot saknas den garanti som Sveriges regering måste lämna kring den yttre säkerheten för spelen och som tidigare har haft 11 januari som sista dag. Richard Brisius säger att Stockholm har fått anstånd från IOK.

– IOK känner till läget med att vi inte har någon regering i Sverige. Man vet också att vi fört diskussioner med polisen och Säpo kring säkerheten och man har sagt till oss att man inte känner någon oro över denna fråga, säger Brisius.

Det är en optimistisk kampanjgeneral som inte låter sig nedslås av att den blågröna majoriteten i Stockholms stadshus fortfarande säger nej till OS. På torsdagen sällade sig de tre landshövdingarna i Stockholm, Jämtland och Dalarna till dem som uttalar sitt stöd.

– Vi har fler och fler som uttrycker sitt stöd och det är det som gör att vi jobbar framåt. Vi vill förstås ha stöd från Stockholm och vi för en dialog med stadsledningskontoret. Samtidigt är ju detta stöd inte en nödvändighet.

Innebär det att ni kommer att vara med i omröstningen mot Milano/Cortina i juni utan klartecken från stadshuset?

– Jag tror det, och det är baserat att vi har den breda uppslutning i form av civilsamhället och delar av politiken som vi behöver. Sedan är det upp till IOK om man anser att åtagandet är tillräckligt.

Men den folkliga opinionen för OS känns ljum. Betydligt fler stockholmare gör tummen upp för evenemang som fotbolls-EM och Eurovision, andra tycker det finns viktigare frågor för staden att ta tag i. Brisius pekar på att undersökningar visar att hälften av svenskarna är för OS, men medger att den olympiska rörelsen fortfarande lider av sitt korrupta förflutna och att IOK inte tillräckligt bra lyckats kommunicera de stora förändringar som gjorts när det gäller hållbarhet och kostnader för att arrangera framtidens spel.

Stockholms OS-kampanj har en budget på elva miljoner kronor och Brisius pekar på att det är betydligt mindre än vad som historisk spenderats av kandidatstäder eftersom det nu till exempel inte längre är tillåtet att resa runt till IOK-ledamöter och propagera.

Samtidigt finns det de som dömer ut er budget för spelen på drygt 13 miljarder kronor och inte tror att den kommer att hålla. Vad säger du till belackarna?

– Att det här är en av de mest genomarbetade budgetarna jag sett för ett evenemang och jag har varit med och arrangerat stora tävlingar i 30 år. Ännu viktigare är att den bygger på evenemang som genomförts på andra platser tidigare, så många kostnader är kända och det gör att risken i varje post är mindre. Det är också en fördel att vi kan förändra saker i upplägget beroende på om kostnader går upp eller ner.

Men med tanke på att det här är första vinterspelen där IOK:s reformprogram Agenda 2020 prövas, kan man verkligen ha full koll på vad som kommer att hända?

– Ja, det där hänger inte riktigt ihop, utan mer relevant är att tala om ”The new norm”, som IOK tagit fram och som är mer konkret, som till exempel när det gäller byggandet av temporära läktare, vilket skulle kunna påverka kostnaden.

Många är de OS-budgetar som spruckit, är du inte det minst orolig?

– Nej, det är jag inte. Vi har haft tillgång till alla möjlig expertis, vi har en bra buffert och vi har räknat väldigt lågt på intäktssidan. Experterna säger att vi räknar för lågt, men blir det ett överskott kommer det att komma svenska idrottsrörelsen till godo.

Om den politiska majoriteten i Stockholm inte vill ha OS, varför inte göra Östersund till huvudort, där finns ju skidanläggningar och erfarenhet av att arrangera VM-tävlingar?

– Nu är det här konceptet vi sökt OS på. Varför har vi många tävlingsplatser i Stockholm? Jo, därför att här finns arenor att hyra och här finns infrastruktur. Men jag vill inte exkludera någon. För mig handlar det här om hela Sveriges OS.

Han är optimistisk till att Sverige ska få arrangera vinter-OS och Paralympics för första gången.

– Vi var sju som visade intresse från början och nu är vi bara två kvar. Det kommer att bli väldigt spännande, säger Brisius och markerar att han tror att Stockholm är med när IOK-medlemmarna väljer värdstad i Lausanne i sommar.

Läs mer: Jens Littorin: Liberalerna i Stadshuset kan avgöra OS-frågan