Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 13:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stockholm-soker-os-2022/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Stockholm söker OS 2022

Idrottsrörelsen vill ha vinter-OS i Stockholm och Åre 2022. Därför går SOK vidare med sin ansökan. Men från politiskt håll är entusiasmen svag.

– Norge har en mer realistisk budget, säger idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Mer politiska kommentarer: ”Tror det blir för svårt”

Vinter-OS i Sverige 2022 kom ett steg närmare på måndagen när Sveriges olympiska kommitté (SOK) bestämde sig med att gå vidare med sin ansökan. SOK säger att man har ett massivt stöd i idrotts-Sverige och att OS och Paralympics i Stockholm och Åre skulle kosta cirka tio miljarder kronor.

– Nu ska vi granska siffrorna och titta över investeringarna. Den 14 mars ska ansökan vara klar och då ska vi kunna svara på alla IOK:s frågor, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Enligt ett tidigare förslag koncentreras OS till Stockholmsområdet. Åtta alpina grenar ska gå i Åre. För att kunna genomföra slalomtävlingar i Stockholm måste Flottsbrobacken i Huddinge få en dubbelt så stor fallhöjd, upp till 210 meter. I Flottsbro byggs även hoppbacken.

För de stora issporterna ishockey och konståkning finns flera tänkbara hallar och längdskidor och skidskytte har många möjliga tävlingsplatser.

SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg är också ledamot i Internationella olympiska kommittén, och medlem i IOK:s exekutiva kommitté, och hon tror att Sverige har en bra chans att få OS 2022.

– Det koncept vi har är intressant. Stockholm är en huvudstad med tillgänglighet till hotell och arenor. Dessutom är min känsla att det är Europas tur att få vinter-OS, säger Lindberg.

Förutom de alpina byggena i Huddinge behöver det byggas bob-, rodel- och skeletonbana och enligt utredningsförslaget är en planerad bandyhall tänkbar som skridskoarena.

Var OS hamnar avgörs av IOK den 31 juli 2015.

Almaty i Kazakstan och Lviv i Ukraina har bekräftat att de söker OS 2022, och Oslo sade i förra veckan att man hade för avsikt att lämna in en ansökan.

Det har även sagts att Peking, i samarbete med Zhangjiakou, kommer att söka spelen. München var intresserat, men invånarna sade nej i en folkomröstning.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.