Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-29 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stockholmaren-hammarlund-kan-skjuta-guldet-till-goteborg/

Sport

Stockholmaren Hammarlund kan skjuta guldet till Göteborg

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Pauline Hammarlund är hockeytjejen från Stockholm som ska skjuta Göteborg till SM-guld i fotboll.

– Jag tror att Stockholm har för många lag på samma nivå, säger landslagsanfallaren om varför huvudstaden halkat efter i konkurrensen.

Det stundar tio viktiga dagar i Pauline Hammarlunds fotbollsliv.

På lördagen kan hennes Kopparbergs/Göteborg FC ta ytterligare ett kliv mot klubbens första SM-guld när KIF Örebro kommer på besök till Valhalla IP.

På torsdag är det EM-kval mot Lettland på Gamla Ullevi och om allt går som det ska där blir det gruppfinal mot Island på samma arena tisdagen därpå.

– Det är alltid kul att spela de här avgörande matcherna. Synd bara att vi inte kan dra nytta av hemmapublik. Jag tror att det hade kunnat bli riktigt bra stämning, säger den 26-åriga anfallaren.

Den minst sagt annorlunda fotbollssäsongen kan bli extra minnesvärd för Hammarlund och hennes Göteborg, som med fyra omgångar kvar av damallsvenskan är fyra poäng före Rosengård och har råd med en förlust och ändå säkra klubbens första SM-guld genom tiderna.

Hammarlund vet dock hur det är att vinna titeln. Hon var bara 18 år när hon fick chansen i Tyresö FF:s guldupplaga 2012, storsatsningen som senare havererade.

– Jag spelade ingen match från start, men jag fick medalj, säger Hammarlund, uppväxt söder om huvudstaden, där hon länge var en lovande hockeytjej, som spelade med Trångsunds pojklag.

När hon var 15 valde hon fotbollen, som gett henne en resa från Tyresö via Piteå och Linköping till Göteborg. Hammarlund konstaterar att Stockholmslagen efter Tyresös dominans haft svårt att konkurrera på högsta nivå.

– AIK, Djurgården och Hammarby har ju haft svårt att hålla sig kvar där uppe. Det är mycket som konkurrerar i storstäder. Det är svårt att få sponsorer och publik och det blir lätt så att man tar varandras spelare. Här i Göteborg är vi det stora laget och vi har lockat många spelare från närområdet. Det är hit man vill nå om man kommer härifrån, säger hon.

Pauline Hammarlund ser positivt på konkurrensen i klubbens anfallslinje: ”En väldigt utvecklande miljö.”
Pauline Hammarlund ser positivt på konkurrensen i klubbens anfallslinje: ”En väldigt utvecklande miljö.” Foto: Thomas Johansson/TT

På senare år har klubben, som tidigare hette Landvetter, med cidertillverkaren Kopparbergs som storsponsor, attraherat stjärnor från hela världen. Hammarlund har sex lagkamrater med sig vid EM-kvalsamlingen nästa vecka: Jennifer Falk, Filippa Curmark, Julia Zigiotti Olme, Julia Roddar, Rebecka Blomqvist och Stina Blackstenius.

Så det är inte så konstigt att Göteborg efter att ha slutat tvåa två säsonger i rad nu i och med Rosengårds förlust mot Kristianstad parkerar i vinnarläge. Hammarlund, som gör sin femte säsong i klubben, tycker att nivån har höjts i år.

– Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att vi har den bästa truppen sedan jag kom hit. Den är bredare, vi har konkurrens på i stort sett alla positioner och vi har landslagsspelare på bänken. Det har blivit en miljö som är väldigt utvecklande, säger Hammarlund, som själv har fått känna på konkurrensen eftersom landslagskollegorna Rebecka Blomqvist och Stina Blackstenius också återfinns i anfallslinjen.

– Ska man spela i ett lag som ska vinna måste det vara konkurrens. Ett vanligt år, när det är en match i veckan, hade det kanske varit tuffare, men nu har det varit så många matcher att vi har behövt rulla på laget. Och vi blir inte sämre för att vi byter ut halva laget, säger Hammarlund, som tycker att konkurrensen även lyft hennes eget spel.

Med nio mål delar hon tredjeplatsen i skytteligan med Rebecka Blomqvist bakom landslagskompisarna Anna Anvegård (13) och Mimmi Larsson (11).

”Jaså, är det så här folk lever.” I början av coronakrisen fick Pauline Hammarlund och hockeyspelande sambon helt plötsligt lediga helger utan matcher.
”Jaså, är det så här folk lever.” I början av coronakrisen fick Pauline Hammarlund och hockeyspelande sambon helt plötsligt lediga helger utan matcher. Foto: Jens Littorin

Efter några tunga skadeperioder pekar det mesta åt rätt håll för Hammarlund, särskilt som en annan storklubb i staden i fjol presenterade ett nyförvärv. Pauline är tillsammans med ishockeymålvakten Niklas Rubin, som även han har inlett säsongen starkt.

Hon konstaterar att det inte är alla idrottspar förunnat att kunna spela och bo i samma stad.

– Som elitidrottare har man ju förståelse för den andre. Vi lever ett väldigt inrutat liv med äta, sova, träna och det blir inte mycket tid till annat under säsongen. Det kanske hade varit annorlunda om man levt med någon som inte var insatt i det, säger Hammarlund och berättar att den inställda idrotten under coronakrisens inledning skapade en annorlunda situation.

– Plötsligt fick vi helger tillsammans. Vi satt där och sade ”Jaså, är det så här folk lever”. Vad ska man göra på helgerna när man inte har matcher? säger Hammarlund och skrattar.

Så det finns mycket som håller stockholmaren kvar i Göteborg, men hon utesluter inte att hon en dag prövar lyckan utomlands. Det har funnits intresse, men då har skadorna kommit vägen.

– Vi har sagt från början att vi sätter våra idrotter först så länge vi håller på. Förhoppningsvis kan vi ha ett långt liv tillsammans efter karriären. Man njuter varenda sekund nu när vi lever ihop, men man vet aldrig när det kommer att ändras, säger Hammarlund.

Ämnen i artikeln

Fotboll
Västsverige
Göteborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt