Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stockholms-stad-vill-stotta-djurgarden-med-15-miljon/

Sport

Stockholms stad vill stötta Djurgården med 1,5 miljoner

Djurgården har under en längre tid bedrivit ett integrationsarbete. Nu vill man utvidga verksamheten.
Djurgården har under en längre tid bedrivit ett integrationsarbete. Nu vill man utvidga verksamheten. Foto: Djurgårdens IF

Djurgårdens arbete för integration och barnidrott ser ut att belönas.

Ett nytt förslag från Stockholms stads idrottsförvaltning innebär att Djurgården Hockey och Djurgården Fotboll kan få ett stöd på totalt 1,5 miljoner kronor.

– Samhället utvecklas hela tiden och då kan vi inte sitta kvar och tänka på ett sätt vi gjorde för 50 år sedan, säger Staffan Holmberg, verksamhetschef för Djurgårdens uppsökande verksamhet.

Djurgårdens IF:s fotbolls- och ishockeyförening har gått samman och startat upp en skolidrottsförening.

Under hösten kommer den att ge sig ut i skolor i Stockholmsområdet för att få barn att röra på sig mer – och för det vill Stockholms stad bidra med ett tillskott på 1,5 miljoner kronor. 750.000 kronor till ishockeyföreningen och lika mycket till fotbollsföreningen.

– Vi ser oss som hela Stockholms lag, så för oss är det ju jättekul att Stockholms stad vill vara med och stötta arbetet, säger Staffan Holmberg, verksamhetschef för Djurgårdens uppsökande verksamhet.

Staffan Holmberg lyfter barns minskade deltagande i idrottsföreningar och tror att skolan kan vara en väg för att vända trenden.

– Barn rör sig alldeles för lite och jag tror att idrottsrörelsen behöver vara på tårna. Vi har under två års tid jobbat uppsökande där vi är ute i skolorna och försöker introducera idrott på ett annat sätt för ungdomar. Utifrån det har vi tittat på hur vi kan skapa ännu mer fysisk aktivitet och vi tror att Skol-IF är vägen framåt. Då kommer vi in på den plats där alla barn är, i skolan.

I höst kommer den nya Skol-IF-verksamheten dra i gång.
I höst kommer den nya Skol-IF-verksamheten dra i gång. Foto: Djurgårdens IF

Djurgården har under våren testat konceptet på skolor i Stockholmsområdet och har för att introducera yngre barn för fotbolls- och ishockeylekar också haft ”mini-camper”.

– Vi tror att det behövs nya samarbetsformer för att komma till rätta med det här. Samhället utvecklas hela tiden och då kan vi inte sitta kvar och tänka på ett sätt vi gjorde för 50 år sedan. Då måste vi vara på tårna och tänka hur vi kan samverka för att nå så många barn som möjligt.

I höst kommer Djurgården utvidga sin Skol-IF-verksamhet till tio skolor.

– Vi kommer ha kvar mini-camper fem dagar i veckan på olika skolor och fortsätta med fysisk aktivitet och rörelse för barnen där. Men den riktigt stora satsningen kommer vara på tio skolor. Sedan får vi se efter det. Men vår ambition är att växa och öka så klart.

Stockholm stads idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) hoppas att förslaget ska bifallas när det tas upp i idrottsnämnden 26 maj.

– Vi vill att fler barn och ungdomar ska kunna engagera sig och aktivera sig i föreningsidrotten. Det är det som är hela motorn till idrottslivet i Stockholm och Sverige, men då måste vi se till att det blir tillgängligt för alla barn och ungdomar och så är det inte i dag. Framför allt i våra ytterstadsområden är det färre ungdomar som är medlemmar i föreningar och det är därför vi välkomnar att Djurgården gör det här, säger hon.

Hur vanligt är det att föreningar får stöd i den här klassen?

– Stödet riktar sig till alla barn och ungdomar som går på skolan och just för att nå barn och ungdomar som vi annars inte når med övrigt aktivitetsstöd.  Det finns några andra föreningar som får det här särskilda stödet som är lite större, det gäller till exempel 4H-gårdar. Annars är det vanligaste att man får ett aktivitetsstöd beroende på hur mycket aktivitet man har för barn och ungdomar.