Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 02:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stockholmsbandyn-flyttar-inomhus-nastan-osannolikt/

Sport

Stockholmsbandyn flyttar inomhus: ”Nästan osannolikt”

02:04. Turerna har varit många. Men nu öppnar Stockholms första bandyhall, på Gubbängens IP.

Turerna har varit många. Men i måndags öppnade Stockholms första bandyhall.

Inomhusarenan på Gubbängens IP blir hemmais för elitserieklubbarna Tellus och AIK, och träningsis för Hammarby.

– Jag har väntat på det här i 16 år, säger Hammarbyspelaren Kasper Milerud. 

I över ett decennium har bandyn i Stockholm slagits för en hall.

Länge hade Stockholms stad placerat kartnålen på stadsdelen Tallkrogen. Men när de planerna gick i stöpet lades byggprojektet 2016 om, till närliggande Gubbängen.

I måndags flyttade så 08-bandyn – äntligen – inomhus. 

Ungdomar och elitåkare från Stockholms bandyklubbar testar isen i den nya bandy- och skridskohallen i Gubbängen.
Ungdomar och elitåkare från Stockholms bandyklubbar testar isen i den nya bandy- och skridskohallen i Gubbängen. Foto: Beatrice Lundborg

Hallen på Gubbängens IP, som även ska användas för skridskosport, invigdes av Stockholmspolitiker och tjänstemän intill bullrande ismaskiner samtidigt som elit- och ungdomsåkare tog de första skären på en arena som, när inte coronapandemin sätter stopp, ska svälja närmare 2.000 åskådare. 

– Det har varit ett jättehandikapp under många år att inte ha någon hall. Nu känns det jätteskönt att vi får tävla med samma förutsättningar som de andra klubbarna, säger Hammarbys mittfältare Kasper Milerud.

– Om man tittar på de som har vunnit guld de senaste åren har alla hallar. Och för bredden är det ännu viktigare. Sådana som jag, som har vuxit upp i Stockholm, har fått harva runt på olika rinkar i Storstockholm... nu känns det kanon att alla ungdomar får ta del av det här. 

Den nya hallen är 25 meter hög.
Den nya hallen är 25 meter hög. Foto: Beatrice Lundborg

Hammarby ska fortsatt spela sina elitseriematcher utomhus på Zinkensdamms IP men nyttja hallen under försäsong. Konkurrenterna Tellus och AIK kommer dock ha Gubbängen som hemmais.

– Helt fantastiskt, det blir bra förutsättningar här, säger Tellusspelaren Marcus Magnusson.

Han tillägger om de nya träningsmöjligheterna:

– Jag är från Nässjö och där är man van vid bandyhall. Så när jag flyttade hit förra året var det lite av en chock att gå in och spela i en hockeyhall. Nu gör det här att man är med från start när säsongen drar i gång.

Stockholmspolitiker, tjänstemän från Stockholms stad och företrädare för den lokala idrotten invigde Gubbängens skridsko- och bandyhall. Från vänster: Dennis Wedin, fastighetsborgarråd (M), Anders Kindberg, förvaltningschef på fastighetskontoret, Marina Högland, idrottsdirektör, Karin Ernlund, idrottsborgarråd (C), Jan Bergkvist, Stockholms bandyförbund, Robert Sköld, avdelningschef för idrottsfrågor på idrottsförvaltningen, Göran Claeson, Östsvenska skridskoförbundet.
Stockholmspolitiker, tjänstemän från Stockholms stad och företrädare för den lokala idrotten invigde Gubbängens skridsko- och bandyhall. Från vänster: Dennis Wedin, fastighetsborgarråd (M), Anders Kindberg, förvaltningschef på fastighetskontoret, Marina Högland, idrottsdirektör, Karin Ernlund, idrottsborgarråd (C), Jan Bergkvist, Stockholms bandyförbund, Robert Sköld, avdelningschef för idrottsfrågor på idrottsförvaltningen, Göran Claeson, Östsvenska skridskoförbundet. Foto: Beatrice Lundborg

Projektet har kostat 157 miljoner kronor. Hallen är 25 meter hög och upptar en yta om 76x134 meter. 

Hallbrist och bristen på isytor har setts som akut i Stockholm, även för ishockeyn och konståkningen.

Nu frigörs istid, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C):

– Den här nya hallen betyder jättemycket för skridsko och bandy, men också för andra issporter – som nu får mer träningstider på våra befintliga anläggningar.

Hur mycket löser det hallbristen?

– Det löser inte hallbristen utan vi har fortsatt brist, därför jobbar vi också vidare med andra isprojekt.

Bland annat planeras för nya lösningar på Zinkensdamms IP och i Sätra. Men fram tills dess är det Gubbängen som gäller.

– Det känns nästan osannolikt att jag står på en bandyplan i Stockholm i augusti, säger Jonna Nyman, försvarare i Hammarbys allsvenska damlag och styrelseledamot i föreningen.

Vad betyder det här för bandyn i Stockholm?

– Förhoppningsvis lockar det lite fler, när man inte alltid måste stå i regn och rusk på en skridsko- eller bandyskola.

Hallen ska även användas av hastighetsåkare i skridsko, längst till höger i bild Erik Wetterdal, Södermalms IK.
Hallen ska även användas av hastighetsåkare i skridsko, längst till höger i bild Erik Wetterdal, Södermalms IK. Foto: Beatrice Lundborg

Ämnen i artikeln

Skridsko
Bandy
AIK Bandy

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt