Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 14:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stokigt-infor-bandyderbyt-i-stockholm/

Sport

Stökigt vid bandyderbyt i Stockholm

En bengalisk eld har kastats in på isen. Foto: Bildbyrån

Det var tumultartat utanför isen inför bandyderbyt på Zinkensdamm i Stockholm i fredagskvällen. Bland annat kastades en bengal in på isen. 

Matchen, som skulle ha startat klockan 19, blev en kvart försenad. De 5.849 personerna tog lång tid på sig att komma in, och starten sköts fram.

Samtidigt blev det stökigt mellan de två supporterskarorna i ena hörnet av arenan på Södermalm en stund före matchstart. 

En stor grupp Hammarbyfans kom in och försökte provocera AIK-publiken. Åtminstone en inkastad bengal låg och pyrde på isen, någon till ska ha kastats mellan supporterskarorna.

Polisens presstalesperson Per Fahlström bekräftar att det var stökigt på arenan inför matchen.

– Det var begränsade ordningsstörningar innan matchstart och vi kommer upprätta en anmälan gällande våldsamt upplopp, jag kan inte uttala mig i mer detalj än så, säger han.

Ingen ska enligt honom ha skadats, och ingen har heller gripits av polisen. 

– Men en person avlägsnades från arenan under matchen på grund av ordningsstörning, men det var inget som störde matchen och det var överlag ett lyckat arrangemang, säger Per Fahlström.

Enligt SVT, vars medarbetare såg vad som hände, gick ett hundratal hemmasupportrar till attack mot AIK-sektionen.

– Bajenfans försökte forcera vaktavspärrningen och nå fram till läktaren, men drevs tillbaka efter våldsamt slagsmål med vakterna. Starka scener, säger Jonathan Kvarnström till SVT.

Efter det lugnade situationen ner sig.

Fredagskvällens derby är det andra mellan lagen, som före den här säsongen inte mötts på 60 år. Säkerheten hade höjts inför matchen, med avspärrningar på arenan för lagens supportrar. Matchen tog slut strax efter klockan 21 och polisen har hög bemanning samt övervakar arenan med obemannade luftfartyg. 

– Vi har bra med resurser på plats på Zinkensdamm och i området, vi får se hur det utvecklar sig, säger Per Fahlström.

AIK vann matchen med 8–4.