Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Stor bytesaffär i NHL

Foto: AP

Ryan Johansen från Columbus till Nashville i utbyte mot Seth Jones. Det var vara en av tre stora spelaraffärer i NHL sent på onsdagen svensk tid.

Columbus behövde förstärka försvaret och Nashville anfallet. Båda lagen fick vad de behövde. 23-årige Ryan Johansen, som förväntades få sitt stora genombrott i år efter 71 poäng (26+45) redan förra säsongen, fick sämsta tänkbara start. Columbus inledde rekorddåligt.

När coachbytet kom fungerade inte samarbetet mellan Johansen och nye coachen John Tortorella. Johansen var petad i flera matcher och rykten om en trejd startade. På onsdagen kom den. Men att den skulle bli mot 21-årige Seth Jones, en annan blivande superstjärna, var oväntat.

Mest känner svenska hockeypubliken till Jones från de två senaste VM-turneringarna. Redan som 19-åring gjorde han supersuccé i Minsk 2014. Han vann backarnas poängliga och utsågs till VM:s bäste back. 2015 var han med och spelade hem bronset i Prag.

Ryan Johansen draftades som fyra 2010. Seth Jones gick som fyra 2013. Det är många år sedan det skedde en trejd i NHL där två så högt draftade spelare byttes mot varandra.

Men både Columbus och Nashville är vinnare på affären. Tortorella, som fått fart på laget, fick bort en spelare han uppenbarligen inte trodde på, samtidigt som han förstärker försvaret med en framtida storback.

Nashville har redan en av NHL:s bästa backuppsättningar med Shea Weber, Roman Josi, Mattias Ekholm och Ryan Ellis.

Vad laget saknat under hösten är vass offensiv. Backarna Josi och Weber leder lagets poängliga före Filip Forsberg.

I Ryan Johansen får laget en center av yppersta kvalitet, om han hittar tillbaka till sitt fjolårsspel. Det talas redan om en framtida Nashville-kedja med Filip Forsberg–Ryan Johansen–Kevin Fiala.

I dagsläget kan det bli tredjecentern Calle Järnkrok som blir lidande av tillskottet Johansen.

1998 valdes Vincent Lecavalier som etta i draften. 2004 vann han Stanley Cup med Tampa och på hösten World Cup med Kanada. 2006-07 gjorde han enastående 108 poäng och vann skytteligan på 52 fullträffar. Men sedan han trejdades till Philadelphia har hans lysande stjärna dalat rejält de två senaste säsongerna. 35-åringen har bara spelat sju matcher den här säsongen. Nu byttes han och Luke Schenn bort till Los Angeles för Jordan Weal och ett draftval. Sedan affären var klar berättade Lecavalier att han kommer att sluta efter den här säsongen.

För Philadelphia betyder det att Lecavaliers kontrakt där han fick 4,5 miljoner dollar om året öppnar upp för nya spelare in under lönetaket.

Till sist skaffade sig Washington ännu mer Stanley Cup-mästarerfarenhet. Dubble mästaren Justin Williams hämtades in från Los Angeles inför säsongen. Nu kommer också Mike Richards närmast från samma klubb, där han också varit med och vunnit två gånger.

30-åringen var även med och vann OS-guldet för Kanada i Vancouver 2010. Men i somras bröt LA kontraktet med honom sedan han fastnat i kanadensiska tullen med innehav av otillåtna preparat.

Richards har inte spelat sedan nionde april förra året och inget är sagt när han är redo för spel igen. Men till slutspelet blir han naturligtvis en viktig pusselbit med all sin rutin, som än mer understryker Washingtons favoritskap till mästartiteln just nu.