Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/storforlust-for-sverige-i-os-kvalet-korde-fast-mot-aggressivt-japan/

Sport

Storförlust för Sverige i OS-kvalet – körde fast mot aggressivt Japan

Amanda Zahui i närkamp med japanska Moeko Nagaoka.
Amanda Zahui i närkamp med japanska Moeko Nagaoka. Foto: Peter de Voecht/Bildbyrån

Sverige fick värsta tänkbara inledning av OS-kvalet i basket. Storförlust 54–75 mot Japan. Sverige hade inget motdrag när Japan drev upp bolltempot och stänkte in treor i andra halvlek.

– En tung förlust, sade forwarden Kalis Loyd till SVT.

– Vi tappade defensivt i tredje perioden, släppte till för många treor, och vi hade problem i anfall. Vi får lära av misstagen, fortsatte Loyd.

Själv gjorde hon 18 poäng i matchen, men var ändå inte nöjd med den utdelningen.

– Jag hade bara varit nöjd om vi vunnit matchen.

Första halvlek var inte bra. Det svenska anfallet var direkt svagt. Hade stora problem med ettrigt, aggressivt försvarsspel från Japan.

Framför allt hade Amanda Zahui svårt att hitta in i matchen. 

Kalis Loyd, 8 poäng, och Binta Drammeh, 4 poäng, var de enda som levererade offensivt före paus.

Det kändes direkt onödigt att Sverige var i underläge 25–20. Speciellt som Japan bara satte ett av 15 trepoängsförsök.

Förbundskaptenen Marco Crespi visade tydlig irritation. Och man kan förmoda att han lät hårtorken gå på fullt varvtal i omklädningsrummet inför andra halvlek.

Men Japan fortsatte med ett väldigt fint försvarsspel, och fick dessutom igång trepoängsskyttet i inledningen av andra halvlek. Ryckte snabbt ifrån i protokollet till tretton poängs ledning, 38–25. Vilket tvingade fram en svensk timoeout.

Spelarna Sverige inte fick stopp på var pointguarden Nako Motohashi, shootingguarden Sane Motokawa och centern Ramu Tokashiki. Tillsammans hade de satt 44 av 53 poäng efter tre perioder. Och Japan kunde gå in i den fjärde perioden med 15 poängs ledning, 53–38.

För svensk del handlade det nu bara om att tänka på målskillnaden, att hålla siffrorna nere inför kommande matcher mot Kanada och Belgien. Men det lyckades man inte med. Man agerade för passivt i defensiven. Förlustmarginalen stannade vid 21 poäng.

Och alarmerande var att Sverige, som hade klart övertag i längd, förlorade returtagningen med 40–43.

Amanda Zahui kom igång först i den fjärde perioden och stoppade totalt i 12 poäng. Men den effektiviteten hade hon behövt visa från start för att Sverige skulle haft en möjlighet att hota Japan.

Nu var det bara forwarden Kalis Loyd som gjorde en bra offensiv insats.

Spelmotorn Frida Eldebrink hade inget flyt i spelet, och stannade dessutom på för henne magra 5 poäng.

– Men i morgon är en ny dag. Det återstår två matcher. Och vi måste rätta till misstagen vi gjorde i dag, sade hon till SVT.

Närmast väntar Kanada på lördag.