Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stort-drama-nar-angelica-bengtsson-satte-svenskt-rekord/

Sport

Stort drama när Angelica Bengtsson satte svenskt rekord

Angelica Bengtsson. Foto: Jessica Gow/TT

DOHA. Det var bragdhoppet som gav svenskt rekord och en sjätteplats.

Det blev ingen medalj, men Angelica Bengtsson var den tredje VM-kvällens stora hjältinna.

– Allt blev rätt episkt faktiskt, säger Bengtsson.

Dramatiken kom när Bengtsson skulle göra sitt sista försök på svenska rekordhöjden 4,80 och försöka hålla sig kvar i VM-tävlingen.

Just som hon satte i staven i isättningslådan gick den i två bitar och svenskan for i full fart mot lådan. Hon hade turen att landa med hela kroppen mjukt och klarade sig precis från att slå skallen i samma låda.

Snabbt kunde Bengtsson ta sig upp och visa att hon var okej.

Utslagen? Nej, stavhoppsreglerna säger att om staven går sönder får hopparen göra om hoppet. Bengtsson pustade ut, samlade sig, och började leta efter sin tidigare stav.

Hon letade och letade. Det dröjde många minuter. Skulle svenskan behöva låna en stav? Då visade det sig att fransyskan Guillon-Romarin hade tagit med sig staven av misstag.

– Jag frågade på engelska och Ninon Guillon-Romarin sade att jag kunde låna hennes, men hon sa att de är väldigt korta. Det stod hennes namn på den som låg på marken och hon undrade, vad är det här? Så tittade hon i sitt rör och där låg min, berättar Bengtsson.

Det borde vara omöjligt i det läget att hålla koncentrationen, men inte för Angelica Bengtsson.

Insåg du hur nära du var att slå huvudet i lådan?

– Nej, jag har inte sett det. Jag har alltid velat bryta staven och ska man göra det någon gång ska man väl göra det i en VM-final, säger Angelica Bengtsson och skrattar.

Efter allt detta presterade hon sitt livs högsta stavhopp.

Konkurrenterna applåderade och på läktaren stod en stavhoppskollega och gapade.

– Det är nog det mest otroliga jag sett i hela mitt liv inom stavhopp, säger svenske herrstjärnan Armand Duplantis till DN.

– Personbästa. Svenskt rekord. Minuterna efter… Jag tror inte att jag hade klarat det, fortsätter Mondo och syftar på stavbrottet.

Genom bragdhoppet avancerade Bengtsson från tolfte till sjätte plats och det krävdes fler stordåd för medalj.

Men nu var energin slut och hon rev tre gånger i följd på 4,85.

Bengtsson har haft sin bästa säsong. Det började med 4,81 och svenskt rekord inomhus i februari. I juni förbättrade hon sitt svenska utomhusrekord till 4,76 och vann Diamond League-galan i Rom.

Hon gick in i VM-tävlingen på 4,50 och tog i första försöket, men när ribban kom upp på 4,70 började problemen. 

Hon rev de två första försöken, men som så många gånger förr den här säsongen samlade hon ihop sig. Hon var tvingad att klara i tredje om inte VM-tävlingen skulle vara över.

Det var den inte ännu.

Bengtsson fick till ett riktigt bra hopp och klarade. Men eftersom många av konkurrenterna klarat i första hamnade hon under press.

Skulle hon däremot klara nästa höjd, 4,80 i första, skulle hon plötsligt vara med i medaljstriden, men så blev det inte.

Trots bragdhoppet gjorde de många rivningarna på tidigare höjder att hon även i sitt tredje VM missade prispallen. Hon var delad fyra i Peking 2015 och tia i London för två år sedan. 

– Det var så kul med alla konkurrenterna och att jag fick publiken med mig. Det var riktigt galet och jag tycker också att det var en bragd, säger Bengtsson.

Kampen om guldet blev dramatisk. Ryskan Anzhelika Sidorova klarade 4,95 i sitt tredje och sista försök och säkrade guldet. 

Om hon hade missat i det hoppet hade det blivit omhoppning mot tvåan Sandi Morris, USA.

Det var historiens bästa stavtävling på damsidan, aldrig har så många hoppat så högt. 4,80, som Angelica Bengtsson klarade, har i alla tidigare VM räckt till medalj.

– Jag kan inte vara annat än jättenöjd med det jag presterade, men att komma sexa när jag hoppade 4,80, det hade jag inte räknat med. Det var väldigt hög klass på den här finalen.

Johan Esk: Stavbrottet skapade en ny, tuffare Angelica Bengtsson