Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Stort jubel för Casalls sista show

Rolf-Göran Bengtsson, på Casall, kostar på sig ett brett leende.
Rolf-Göran Bengtsson, på Casall, kostar på sig ett brett leende. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Göteborg. Rolf-Göran Bengtssons topphäst Casalls sista framträdande i Scandinavium slutade med stående ovationer.

Publiken stod upp, applåderade och jublade när det svenska ekipaget kom trea i söndagskvällens Grand Prix-hoppning.

– Det är en speciell känsla när publiken lever med på det sättet som de gör här, säger Rolf-Göran Bengtsson.

– Man känner sig hedrad över att de stöttar än. Det här är verkligen min hemmapublik. Ingenting toppar det här, fortsätter han.

Rolf-Göran Bengtssons tidigare mästerskapshäst 17-åriga hingsten Casall är redan pensionerad från mästerskap men han har fortsatt att tävla på en hög nivå.

Den riktiga pensionen närmar sig dock med stormsteg, 2016 blir hingstens sista tävlingsår, och påskhelgens tävlingar i Göteborg därmed Casalls sista framträdande i Scandinavium.

– Troligtvis var det här också hans sista tävling över huvud taget i Sverige eftersom Falsterbo inte riktigt passar in i hans program, säger

Söndagskvällens Grand Prix-hoppning, den högsta och mest prestigefyllda klassen utanför världscupfinalen, var därför speciell och både häst, ryttare och publik njöt.

Redan när ekipaget kom in på banan för att rida grundomgången möttes de av jubel. När de var felfria steg jublet ytterligare för att en stund senare nå oanade decibel när ekipaget både var felfritt och snabbt i omhoppningen.

Publikfavoriten tog ledningen men två tyska ekipage förstörde möjligheten till en perfekt avslutning.

Rolf-Göran och Casall slutade på tredje plats bakom Marcus Ehning som vann och Christian Ahlmann.

– När jag gick i mål anade jag att det inte skulle hålla hela vägen. Jag visste att det inte var en optimal runda, säger Rolf-Göran Bengtsson som dock inte var alltför besviken efteråt.

Casall och Rolf-Görans över tio år långa historia innehåller en stor dos tålamod och tack vare det en lika stor dos framgång.

När Rolf-Göran började rida hingsten ansågs han inte ha tillräckligt med kapacitet och mod för de stora hoppbanorna. Rolf-Göran lät dock honom utvecklas i sin takt och utan att ställa alltför höga krav på honom redan i tidig ålder. I stället fick hingsten smyga med bakom Rolf-Görans tidigare topphästar Quintero och Ninja.

– Mitt bästa minne med Casall är nog när han fick vinna Global Champions Tour i Hamburg. Det är hans hemmaarena och där finns alla uppfödare som en gång i tiden sa att han inte var värd någonting, säger Rolf-Göran Bengtsson och leendet i hans ansikte visar hur skönt han tyckte att det var att överbevisa dem.

Tillsammans har Rolf-Göran och Casall tagit ett EM-brons i lag men någon individuell mästerskapsmedalj har det inte blivit.

– Vi har ju varit nära men vi blev fyra både i EM 2013 och i VM 2014.

Även om Casalls storhetstid snart är har Rolf-Göran Bengtsson inga planer på att gå i pension. Rolf-Göran siktar på att kvala in till OS i Rio.

Hetaste OS-kandidaten i stallet är Unita men han matchar även Clarimo mot Rio.

– Vi har gjort en förnuftig plan för båda hästarna. De kommer att tävla regelbundet men inte för mycket för att inte bränna krutet för tidigt.

Svenska framgångar i GP

Rolf-Göran Bengtsson var inte den enda svenska ryttaren som gjorde en bra insats i Grand Prix-hoppningen. Fem av de tio högst placerade kom från Sverige. Charlotte Mordasini, Helena Persson och Jonna Ekberg var också felfria i både grundomgång och omhoppning och slutade fyra, femma och sexa.

Peder Fredricson och All In var felfria i grundomgången men en rivning i omhoppningen resulterade i att de slutade på tionde plats trots att de hade den fjärde snabbaste tiden i omhoppningen.