Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 02:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/storvreta-svenska-mastare-efter-maktig-vandning/

Sport

Storvreta svenska mästare efter mäktig vändning

Storvretas Jimmie Pettersson och Henrik Stenberg Foto: Bildbyrån

Regerande mästarna Storvreta låg under med 0–3 i SM-finalen i innebandy mot Falun.

Då stod laget för en storslagen vändning och kunde med fem raka mål säkra sitt sjätte SM-guld i en match som slutade 5–3.

Rätta artikel

Därmed är Storvreta det enda laget i svensk innebandyhistoria med sex SM-guld.

- Det är fantastiskt, säger landslagsstjärnan Alexander Rudd till Kanal 5.

Globens läktare skiftade färger från svartrött och vitt till rött och rosa när Kais Mora och Täby blev Storvreta och Falun i herrarnas SM-final i innebandy.

Och om damernas final var historien om en uppstickare i sin första final (Täby) mot ett rutinerat finallag (Kais Mora) handlade lördagens andra innebandyfinal snarare om två lag som dominerat svensk innebandy på herrsidan det senaste decenniet.

Storvreta eller Falun har varit i SM-final varje år sedan 2010.

Men förra året var första gången de båda faktiskt ställdes mot varandra i en SM-final under den här perioden.

Då vann Storvreta tämligen bekvämt med 6–2.

Årets final blev betydligt mer nervkittlande.

I den andra perioden ledde Falun med 3—0 och gick mot en revansch.

Då fick en energisk rosaklädd Falupublik se ett chockat dalalag släppa in fem mål och förlora ännu en snöplig final.

Storvreta var regerande mästare och hade dessutom slagit poängrekord i grundserien. Men vad gjorde det när Faluns Omar Aldeeb vispade in 1–0 i krysset i den första perioden under ett powerplay.

Jonas Adriansson styrde sedan in 2–0 tätt framför Storvretas kasse.

– Vi får powerplay och jag skjuter in bollen i bortre. Det känns bra, vi har bra koll på det, sade Aldeeb till Kanal 5 i första periodpausen.

Den första perioden var visserligen jämn och tuff, men det var ett piggt Falun som visade upp ett kontrollerat spel där laget inte orättvist också var i ledning.

Den andra perioden tog vid där den första slutade: ganska målsnål, tillknäppt och gruffig, men när målet kom var det återigen Falun som gjorde det.

Omar Aldeeb gjorde, som så ofta den här säsongen, ytterligare ett mål och då såg det mörkt ut för regerande mästarlaget Storvreta.

Men en reducering skulle komma både en och två gånger. Jesper Berggren sköt på en olycklig motståndare som styrde in 1–3 till Storvreta.

Några minuter därefter klippte Faluns målvakt Johan Rehn både boll och spelare när han på modernt fotbollsmålvaktsmanér rusade ut för att avstyra en omställning.

Domaren var dock inte lika imponerad och ett straffslag var ett faktum.

Där tog Alexander Rudd otroligt lång tid på sig, men var i slutändan säker när han blixtsnabbt drog bort Rehn i målet och satte 2–3 högt i nättaket.

– Spelet känns lite knackigt, men det går i perioder. Jag tror den sista perioden kommer att tillhöra oss, sade målskytten Jesper Berggren till Kanal 5 inför de avslutande 20 minuterna.

I den sista och avgörande perioden var jagande Storvreta ofta bollförare medan Falun såg ut att vilja såra motståndarna genom snabba omställningar.

Storvreta fullbordade vändningen i numerärt överläge efter knappa åtta minuters spel i den tredje perioden. Kvitteringshjälte den här gången var backen Tobias Gustafsson.

Med drygt sju minuter kvar gjorde Storvretas Jimmie Pettersson det avgörande 4–3 målet.

Då orkade inte Falun resa sig, Storvreta kunde säkra segern genom 5–3 i öppen kasse med halvminuten kvar.