Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-27 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/stotteapparaten-som-tog-sjostrom-till-os/

SPORT

Stötteapparaten som tog Sjöström till OS

SOK:s träningsrådgivare Niklas Heckscher håller ett vakande öga när Sarah Sjöström tränar.
SOK:s träningsrådgivare Niklas Heckscher håller ett vakande öga när Sarah Sjöström tränar. Foto: Jonas Lindkvist

TOKYO. Sarah Sjöström är på plats i OS-staden Tokyo.

Förklaringen till att simstjärnan så här snabbt har kommit tillbaka efter sin allvarliga skada är en stor stötteapparat där många på olika sätt har bidragit till att hon är redo att simma om OS-medaljer.

– Jag hade aldrig klarat det utan all stöttning som jag har fått, säger Sarah Sjöström.

I början av februari bröt stjärnan armbågen efter en halkolycka. Redan dagen efter operationen inleddes vägen mot Tokyo.

Här är några av nyckelpersonerna i stötteapparaten:

Sjukgymnasten Jörgen Sandberg och träningsrådgivaren Niklas Heckscher

Både Sandberg och Heckscher jobbar för SOK, och duon har varit väldigt viktig i Sjöströms rehabilitering. De har peppat henne under styrkepassen på Bosön, men också hållit tillbaka henne när hon har velat lite för mycket.

– Båda Jörgen och Niklas är väldigt duktiga på sina jobb samtidigt som de är roliga att hänga med. Även om jag har tränat hårt har jag samtidigt också fått skratta mycket, säger Sjöström.

– Så de har varit ett fantastiskt stöd, och då tänker jag inte bara på det ansvar som de har tagit för min fysiska form utan de har även haft koll på min mentala form. De ser liksom helheten.

Sjukgymnasten Jörgen Sandberg har hjälpt Sarah Sjöström under hela rehabperioden.
Sjukgymnasten Jörgen Sandberg har hjälpt Sarah Sjöström under hela rehabperioden. Foto: Jonas Lindkvist

Naprapaten Bjørn Sverre

Under flera år har Sarah Sjöström jobbat tillsammans med naprapaten Bjørn Sverre, som även har jobbat med simlandslaget under flera internationella mästerskap.

– Självklart har han varit med på ett hörn här också. För även om armbågen har varit i fokus de senaste månaderna har vi ju behövt fortsätta att jobba med min rygg, säger Sarah Sjöström som till och från under de senaste åren har haft känningar i ryggen.

Tränaren Johan Wallberg

Sedan hösten 2016 har Johan Wallberg varit Sjöströms tränare, men tidigare har hon varje år tillbringat ett par månader i Turkiet där hon har tränat med en internationell träningsgrupp.

Redan före skadan hade Sarah Sjöström dock bestämt sig för att hon fram till OS skulle träna enbart i Stockholm.

– Under första halvan av rehab kan man väl säga att Jörgen (Sandberg) var något av projektledare, men när simträningen ökade tog Johan (Wallberg) över själva träningsplaneringen, berättar Sarah.

– Sinsemellan har de här fyra (Wallberg, Sverre, Sandberg och Heckscher) haft mycket kontakt och gemensamt lagt upp planerna.

Foto: Daisuke Asauchi/Bildbyrån

Familjen

Sarah Sjöströms sambo Johan de Jong Skierus samt hennes föräldrar och syskon har stöttat henne såväl praktiskt som känslomässigt.

– De finns alltid där oavsett vad som händer. Det är självklart en stor trygghet, säger Sarah Sjöström.

Träningskompisarna

Det är ett sammansvetsat gäng som tränar tillsammans på nationella elitcentrat NEC på Eriksdalsbadet. I träningsgruppen ingår utöver Sjöström bland annat OS-simmarna Michelle Coleman och Robin Hanson.

– NEC-gruppen har betytt massor för mig. När jag till exempel inte har varit nöjd efter ett träningspass har de fått mig att inse att det faktiskt var ett bra pass med tanke på förutsättningarna. Eftersom vi känner varandra såväl vet de exakt vad jag behöver höra i sådana situationer.

– Dessutom har de varit bra draghjälp på träningarna. Jag har hela tiden haft någon att jaga.

Sarah Sjöström och Michelle Coleman har tränat tillsammans i många år.
Sarah Sjöström och Michelle Coleman har tränat tillsammans i många år. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Agenterna Daniel Wessfeldt och Stina Funke

Sjöström har jobbat tillsammans med Wessfeldt och Funke sedan 2014.

– De hjälper mig med en hel del praktiska saker, och det är naturligtvis betydelsefull avlastning. Inte minst de här månaderna när allt fokus har varit på rehabträningen.

Ämnen i artikeln

Simning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt