Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Strålman visade vägen för tung Tampa Bay-seger

Anton Strålman klappas om efter målet.
Anton Strålman klappas om efter målet. Foto: Gene J. Puskar/AP

Tampa. Anton Strålman visade vägen när Tampa Bay vann en blytung seger på bortais med 4–2 mot Pittsburgh. Förutom målet var Strålman strålande hela matchen liksom målvakten Ben Bishop.

Nu är det dags att börja kalla Anton Strålman för ”Penguin-killer”, efter ytterligare ett mål mot Pittsburgh Penguins på väg till en oerhört viktiga Tampa-seger.

Av Strålmans nio mål den här säsongen har inte mindre än fyra kommit mot konkurrenten i Atlantic Division om en slutspelsplats.

Båda lagen stod på 66 poäng inför matchen i Consol Energy Center, med en match mer spelad för Florida-laget.

Då visade Strålman vägen till säsongens första bortaseger mot Pittsburghs. Tampa vann med 4–2 i en match med massor av slutspelskaraktär och där Strålman inledde målskyttet efter 9.08 med ett slagskott via stolpen.

Strålman stannar alltid kvar och är en av de sista av isen på värmningarna inför matchen, där han står och nöter skott. Nu fick han valuta för det.

Steven Stamkos fortsatte i en mycket bra inledningsperiod. Hans 2–0 på en retur var också hans 300:e mål i NHL.

– Målet visar att man varit med ett tag. Men också att jag spelat med många bra spelare genom åren, säger Stamkos till Fox Sport om målet som bidrog till den mycket viktiga segern.

Efter två riktigt dåliga försvarsinsatser hade det tittats på video och pratats massor i Tampas omklädningsrum.

– Vi har lärt oss läxan. Vi är ett riktigt bra lag när vi är på rätt sida om pucken, fortsätter Stamkos, som också fick förklara den fysiska karaktären som sattes på matchen direkt i första perioden.

– Vi tränade intensivt i går och då tar man ofta med sig det in i matchen också. Sedan var det många i laget som var frustrerade av spelet på slutet.

Det smällde i sargen och var så där lagom grinigt som det brukar vara i slutspelet. Pittsburgh bidrog också med bland annat Carl Hagelins tackling på Victor Hedman i offensiv zon. Den var inte Hedman beredd på.

Pittsburgh vann tacklingsduellen med 38–34.

Många spelare i Tampa lyfte sig i den här viktiga matchen. Unge backen Andrej Sustr gjorde ett bra jobb på Sidney Crosby och backkollegan Matt Carle bidrog också offensivt. Han gjorde säsongens första mål fram till 3–0 i början på andra perioden. Ett viktigt mål som gav gästerna ännu mer andrum, för Pittsburgh-offensiven, den bara tilltog.

Tyske rookien Tom Kühnhackl reducerade med sitt första NHL-mål helt fri med Bishop med en man mindre på isen.

Tampa svarade med ett klapp-klapp-spel som avslutades av Tyler Johnson i tom bur till 4–1.

Pittsburgh reducerade en gång till så att det stod 2–4 på resultattavlan när pucken släpptes i sista perioden. Då klev Ben Bishop på allvar in och svarade för flera direkt avgörande räddningar när Pittsburgh vann skotten med 13–5.

– Kan man inte vända blad i den här ligan är man illa ute, konstaterar Tampas coach Jon Cooper med ett lättat leende, sedan han sagt att han inte var orolig för ett nytt av de tidigare matchernas försvarsras.

– Enda gången var när de gjorde mål i boxplay, annars var det lugnt.

I den 25-gradiga solen hade Tampa ordnat en hockeylördag på stranden. Fansen kunde se matchen på storbildsskärm på en strand i St. Petersburg.