Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-25 00:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/studio-dn-15-december-padel-vill-erkannas-som-en-riktig-sport-det-ar-en-prestigesak/

SPORT

Studio DN 15 december: ”Padel vill erkännas som en riktig sport – det är en prestigesak”

Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

En motionsform för ekonomichefer eller en folksport som är här för att stanna? Padel har många förespråkare. Men kommer den att släppas in i Riksidrottsförbundet och få riktig sportstatus? DN:s reporter Jonas Desai gästar Studio DN för att prata om padel.

DN Text

Lyssna här:

I en krönika skrev du att padel är till för dem som inte kan spela tennis. Vad fick du för reaktioner på den texten?

– Det var en inbox full av arga, arga människor av alla kategorier. Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag skrev en anekdot från när Zlatan skulle öppna sitt padelcenter i Årsta, som nu är fullbelagt nästan hela tiden. Då hade jag tänkt inleda min frågestund med honom genom att säga ”Hej Zlatan, vissa säger att padel är för dem som inte kan spela tennis”. Men när han väl stod där framför, och ovanför mig, så bangade jag och frågade något töntigt om vad han tyckte om padel i stället. Min tes kom fram i den krönikan som jag skrev och det var inte så uppskattat. Om inte så visar det vilket engagemang det finns kring padel.

Idrottsstjärnor som Zlatan Ibrahimovic, Jonas Björkman och Peter Forsberg har satsat stora pengar och mycket intresse för padeltennis. Hur viktiga har deras namn varit för den här sporten som vuxit explosionsartat?

– Jag inte bara tror, utan jag får höra från alla parter som är engagerade, att det är avgörande. Utan det kommersiella engagemanget så hade inte padeln varit där den är i dag. Många padelintressenter säger att det är det som är skillnaden – att padeln omges av en entusiasm – jämfört med till exempel tennis, eftersom det är så otroligt många privata aktörer som ger sig in i det och även namnstarka profiler som folk känner igen.

Vad finns det för andra förklaringar?

– Den enskilt viktigaste anledningen som nämns, och som jag håller med om, är att det är enkelt att spela padel. Det är enkelt att komma igång. Man behöver inte vara expert, vara extremt duktig i olika bollsporter eller ha jättebra motorik. Man kan få igång ett spel ganska enkelt och enkelheten har gjort det väldigt tillgängligt.

För ett och ett halvt år sedan nekades Padelförbundet inträde i Riksidrottsförbundet och snart ansöker de igen. Varför vill man vara med?

– Det finns flera anledningar som nämns. En är pengarna – alltså att man får stöd i form av pengar av förbundet som man sedan kan använda i att bygga upp ett föreningsliv och stötta föreningar runt om i landet. Sedan tror jag att man värderar den kompetens som finns i Riksidrottsförbundet högt och att man då kan luta sig mot de duktiga människorna som finns där. En tredje grej, som gärna inte pratas om, tror jag är att det finns en prestige i det hela. Man anser att padeln förtjänar en plats som ett eget förbund inom Riksidrottsförbundet.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt