Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 05:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/studio-dn-29-maj-det-kommer-att-droja-lange-innan-man-kan-ga-pa-fotboll-igen/

SPORT

Studio DN 29 maj: ”Det kommer att dröja länge innan man kan gå på fotboll igen”

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

När lyfter coronakrisen sitt förlamande lock över idrotten?  DN:s sportreporter Malena Johansson pratar om längtan efter fotboll - och om Hammarbys oväntade, analytiska väg mot nya framgångar.

DN Text

Lyssna här:

I dag handlar det om längtan efter idrott i Studio DN - och om hur Hammarby vände sig till matematisk teori i jakten på en bättre placering i Herrallsvenskan,

– Jag tror att det finns väldigt många som längtar efter att se fotboll. Samtidigt är det så att den fotboll som vi pratar om, den som kan komma igång, är fotboll utan publik.  Det är inte samma sak och det kommer nog att dröja lång tid innan man får gå på fotboll igen, säger sportreportern Malena Johansson, som samtalar med programledaren Lasse Bengtsson.

Hon skrev nyligen det uppmärksammade reportaget ”Så blev en matematikprofessor Hammarbys viktigaste forward”.

Hur började matematik smyga sig in i Hammarby av alla lag?

– De fick upp ögonen för David Sumpter som skrev en bok om fotboll och matematik. Det fanns ett intresse för det här i Hammarby och på den vägen är det. I och med den här publiksuccén som varit i herrallsvenskan på senare år, så har man fått större resurser. Klubbarna har möjlighet att professionalisera sig, bygga sina organisationer och optimera sina hur man organiserar sin verksamhet.

Men nog är det ändå lite speciellt att det är just Hammarby som gör det här, en klubb som kanske bygger mer på känslor och attityd än många andra svenska klubbar?

– Det ju någonting som Hammarby är väldigt medvetna om. Hammarby har ju en tydlig identitet som klubb. Det är klassiskt när man säger att ”skit i tabellen, Bajen är bäst ändå.” Man romantiserar förlorandet helt enkelt. Bara det faktum att Hammarby har börjat vinna mycket mer på senare tid har ju på något vis gått emot lite av den identitet som de har. vilket kan låta paradoxalt.

Kan spelarna ta in hur mycket som helst utan att de blir programmerade robotar?

– Tränaren Stefan Billborn säger att han uppskattar att man utbildar spelarna. Har vill gärna att spelarna ska utvecklas och bli mer medvetna om vad de gör så att de kan ta aktiva beslut själva ute på planen. Det har spelarna också sagt, och att man i vissa situationer har fått hjälp av de här bilderna som de har visat upp av dataanalyserna.

– David Sumpter berättade att de har varit på internationella mässor och då kommer klubbar fram som till exempel Milan fram och frågar hur de jobbar. Hammarby ligger väldigt långt framme även internationellt.

När den nya fotbollssäsongen kommer igång – kommer matematiken och statistiken märkas på något sätt?

– Om man skulle fråga Stefan Billborn skulle han säga att matematiken inte kommer att påverka så mycket, men samtidigt har vi sett att de har fått vissa idéer som de har redan implementerat i spelet som har kommit från dataanalys. Och som sagt, det går aldrig riktigt att bevisa vilken påverkan som analysen verkligen har. De är ju också i början av den här processen så att det blir intressant att följa dem inför den nya säsongen, säger Malena Johansson.

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Läs mer: Johan Esk: Idrotten håller andan inför beskedet

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt