Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/studio-dn-30-december-aret-da-den-svenska-idrottsmodellen-kollapsade/

SPORT

Studio DN 30 december: Året då den svenska idrottsmodellen kollapsade

Vasaloppet - ett av få stora idrotts- och motionsevenemang som kunde genomföras 2020
Vasaloppet - ett av få stora idrotts- och motionsevenemang som kunde genomföras 2020 Foto: ULF PALM / TT

Vi drar ett mörkt streck över idrottsåret 2020. Men hur blir det 2021? DN:s sportkrönikör resonerar i Studio DN.

DN Text

Lyssna här:

Vad tar du med dig från 2020?

– Att det här har varit bubblornas och de tomma läktarnas år. Elitidrotten har hankat sig fram och kunnat spela, men publiken har fått stanna hemma. Samtidigt är en annan stor förlorare bredd- och motionsidrotten. Vasaloppet hann precis genomföras, men det blev inget Göteborgsvarv, Vansbrosimning, Vätternrunda, Lidingölopp eller Stockholm maraton. Även här i slutet på året – med de starka restriktionerna som kom så var det just det – att elitidrotten kunde rulla på men tonåringar fick inte träna. Den svenska idrottsmodellen där allt ska hänga ihop från topp till botten har visat sig falla i krisens år.

Hur är det att jobba med sportjournalistik under ett pandemiår?

– Inte minst sommaren blev märklig. Jag skulle haft sju dagars semester mellan fotbolls-EM och sommar-OS. I stället tömde jag semester- och kompkontot och tog sju veckors ledighet när allt ställdes in. För mig som krönikör har det funnits väldigt mycket att skriva om. Men det har varit andra saker att skriva om. Man längtar naturligtvis tillbaka till det vanliga och den nerv som är i levande idrott.

Om vi får effektiva vaccin – hur kommer det att påverka idrottsåret 2021?

– Det känns som nyckelfrågan. Inte minst OS i Tokyo. Det är den absolut största händelsen där har arrangörerna i Japan har gått ut och sagt att de ska genomföra OS. Då är frågan vad för typ av OS man kommer lyckas genomföra. Blir det ett mindre OS? Ett OS utan publik? Och kommer man kunna fylla läktarna när man har ett vaccin? 2020 blev absolut inte som någon trodde, men 2021 vet vi än så länge väldigt lite om.

Blir 2021 året vi får se Zlatan Ibrahimovic i landslaget igen?

– Jag tror det, om han håller sig frisk.

Vad är dina förhoppningar?

– Min stora förhoppning är att vanliga grejer ska bli som vanligt. Dels att alla barn och idrottare ska kunna idrotta hur de vill. Men även: är man sugen att gå och kolla på en allsvensk match, eller vad det nu kan vara, så ska man kunna göra det. Det är något jag längtar till minst lika mycket som att få höra läktarsånger och få se OS.

Lyssna på avsnittet:

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt