Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-06 08:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/studio-dn-6-december-kan-vittnesmalen-inom-ishockeyn-bli-starten-pa-ny-metoo-rorelse/

SPORT

Studio DN 6 december: Kan vittnesmålen inom ishockeyn bli starten på ny metoo-rörelse?

Bild 1 av 3
Foto: Jonas Lindkvist
Bild 2 av 3
Foto: Brian Cassella
Bild 3 av 3
Foto: Peter Claesson

Att som ny i laget bli utsatt för kränkande och förnedrande behandling kan sätta spår för resten av livet. Inkilning är ett gammalt problem – som fortfarande finns kvar. Men allt fler idrottsmän berättar nu vad de varit med om. Kan det bli starten på en ny metoo-rörelse? Hör DN:s sportkommentator Johan Esk i Studio DN.

DN Text

Lyssna på avsnittet:

STUDIO DN  
Kan vittnesmålen inom ishockeyn bli starten på ny metoo-rörelse?
0:00 / 20:32

När ishockeymålvakten Erik Granqvist berättade om vad som hände honom för över 30 år sedan var det bara kort efter det att en annan proffsspelare, Kyle Beach, meddelat att han stämt sitt gamla lag, Chicago Blackhawks, för händelser 2010. Hur överraskad är du av innehållet i de här berättelserna – eller är det stora att det kommer ut?

– De allra största är att de kommer ut. Vad som överraskat mig är hur grovt detta är, och hur sexuellt inriktat. Jag blev också förvånad över att det var just Erik Granqvist. På samma sätt som jag blev förvånad när höjdhopparen Patrik Sjöberg en gång berättade att han hade utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare, och som skrev en bok om det sedan. Patrik Sjöberg var en av de tuffa killarna, han såg stark ut. På samma sätt var Erik Granqvist den där glada, spralliga typen – jag vill inte säga clown, men han har haft en medryckande och glad stil som en del av sitt sätt att vara i studion. Det visar att offer kan se ut precis hur som helst.

Du intervjuade Erik Granqvist i samband med att han först berättade. Vilket intryck gav han?

– Han gav ett intryck av att vara inne i en process som jag tror kommer att pågå länge för honom. Det här är något han har burit med sig i nästan trettio år, utan att prata. Han har gått i terapi och annan traumabearbetning. Men han har inte berättat för sin terapeut eller för sina anhöriga om vad han varit med om, förrän Kyle Beach-historien kom till honom.

I avsnittet får du också reda på vad föreningar och klubbar gör för att övergrepp och kränkningar ska upphöra, och om sannolikheten för att inkilningskultur också finns inom damidrotten.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN  
Kan vittnesmålen inom ishockeyn bli starten på ny metoo-rörelse?
0:00 / 20:32

Programledare: Sanna Torén Björling
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Erik Granqvist ”När vi flög tänkte jag: Hoppas att planet störtar”

Johan Esk: Inkilning ingen ”kul grej” – det är övergrepp

Johan Esk: ”Alla” har hört, sett eller upplevt – men öppenheten följdes av viskleken

”Jättesvårt att säga hur stort problemet med inkilningar är”

Ämnen i artikeln

DN podcast
Ishockey NHL
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt