Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/succe-for-berglund-klar-for-final-pa-1-500-meter/

Sport

Berglund efter raketavslutningen: ”Jag har allt att vinna”

Berglund klar för final på 1 500 meter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

DOHA. För första gången på 59 år har Sverige en manlig medeldistansare i final på ett globalt mästerskap.

– Det känns som ett öppnare lopp än på många år, sade Kalle Berglund efter en avslutning i semifinalen på 1 500 meter som det slog gnistor om.

Det var vid OS i Rom 1960 som Dan Waern spurtade in på fjärde plats på 1 500 meter och slog svenskt rekord med 3.40,0. Det blev ingen medalj den dagen för dåtidens svenske gigant på medeldistans.

Så som Kalle Berglund springer just nu går inget att utesluta.

Med en avslutning i yppersta världsklass av semifinalen kom han i mål på 3.36 och kvalificerade sig för söndagens final.

– Jag har allt att vinna. Jag är i mitt livs form, sade Berglund, som långt ifrån fick något idealiskt lopp och konstaterade att hans fysiska kapacitet kompenserade för det taktiska. 

Berglund, som efter att varit uppe i ledningen på andra varvet, var mer eller mindre sist när tåget började gå. Han avslutade loppet snabbast av alla. In på upploppet var han fortfarande bara nia, men med beslutsamma steg plockade han löpare för löpare och kom i mål som femma, den sista automatiskt kvalificerande platsen.

– Det var inget vidare utgångsläge med 200 kvar, men de där framme hade ju bråkat som attan, så jag tänkte att jag sparar lite krafter och det räckte, sade den 23-årige Spårvägenlöparen, som tidigare i år stod för en annan historisk bedrift när han raderade ut Johnny Kroons 34 år gamla svenska rekord på 1 500 meter.

Berglund kan sin löparhistoria och vet att han förste manlige svensk medeldistansare i en VM- final och att man får gå tillbaka till Dan Waern när det gäller OS.

– Det känns stort. Jag träffade Dan Waern 2015 och det känns fint att nämnas tillsammans med honom och andra legendarer inom svensk medeldistansllöpning, sade Berglund.

En av löparna som han knäckte på upploppet var norrmannen Filip Ingebrigtsen, som missar finalen.

Det gör inte hans yngre bror Jakob, som smög med som trea i den andra semifinalen och sade att han sparade så mycket kraft som möjligt. Lillebror hade hoppats på att den andre skandinaven i finalen skulle vara en norrman. Nu kommer den även att bli en match i matchen mellan Norge och Sverige.

Vad tycker du om att Kalle Berglund är final?

– Kul för er, sade Ingebrigtsen och skyndade vidare genom intervjuzonen.

I EM i Berlin i fjol försvann Kalle Berglund i försöken. Vid VM i London 2017 åkte Kalle Berglund han ut i semifinal. Nu verkar han inte se några gränser.

– Jag ska bara gå in och försöka springa ett så taktiskt lopp som möjligt, så får vi se hur långt det räcker, sade han.