Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Succé för Sofie Skoog – femma på VM

Tummarna upp för Sofie Skoog.
Tummarna upp för Sofie Skoog. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

För ett par veckor sedan käkade Sofie Skoog pizza och chips och trodde att inomhussäsongen var över.

I VM var höjdhopperskan med i medaljstriden.

”Femma i en VM-final. Alltså, nyp mig i armen”, säger Skoog.

25-åringen var överlycklig efter karriärens största framgång så här långt. Femteplatsen i inomhus-VM i Portland gav mersmak och Sofie Skoog var länge med i medaljstriden.

Efter 1,93 var hon i delad ledning som en av endast fyra felfria hoppare så långt – men sedan tog det stopp på 1,96 samtidigt som fyra konkurrenter klarade.

– Jag är superglad. Det här är det näst högsta jag har hoppat någonsin, och att vara felfri över 93 och bli femma i en VM-final är underbart, säger Skoog.

Tränaren Stefan Holm satt på läktaren och hade inte mycket att anmärka på värmländskans hoppning i Oregon Convention Center. Och visst kände Skoog att hon var med och fajtades om medaljerna.

– Jag tänkte "shit, tar jag nu så är det faktiskt medaljchans". Och då pirrar det i magen. Mina försök på 96 var riktigt bra hopp, jag är jättenöjd med dem, säger hon.

I vinter har hon ökat personbästat gång på gång – senast 1,94 – och är ett av de stora utropstecknen i svensk friidrott. Men för några veckor sedan trodde Skoog ändå att det inte skulle bli något VM, eftersom hon inte hade klarat den skyhögt satta kvalgränsen på 1,97.

VM-uppladdningen blev därefter.

– Efter SM så trodde jag att min säsong var över, och då vill man göra något helt annat ett tag. Jag åt pizza, jag åt chips, jag åt lösgodis, jag åt glass. Jag åt ingenting som ens liknade sallad och sedan veckan därpå fick jag frågan om jag ville åka på VM, skrattar Skoog.

Hon var inte den enda svenskan som klarade 1,93 i VM-finalen. Men Erika Kinsey hade två rivningar både på 1,89 och 1,93 och slutade åtta. Kinsey var även hon mycket nöjd, efter att ha haft knäproblem stora delar av vintern.

– Det betyder jättemycket att få ta OS-kvalgränsen i en VM-final, säger 28-åringen.

– Jag kände ingenting i knät. Det var svårt att tajma i dag, jag kanske hade behövt fler tävlingar innan, men kroppen känns superbra. Jag är jättenöjd.

Det visade sig att 1,96 i första försöket räckte till guld. Det gick till 18-åriga amerikanska underbarnet Vashti Cunningham, medan Ruth Beitia, Spanien, och Kamila Licwinko, Polen, tog silver respektive brons.

– Snacka om att man tar med sig det i ryggsäcken, att guldet gick på 96. Båda vi var ju uppe och hoppade på den höjden, säger Sofie Skoog.

Fakta: Sofie Skoog

Född: 7 juni 1990.

Klubb: IF Göta.

Moderklubb: Ekshärads IF.

Tränare: Stefan Holm.

Personbästa: 1,94 inomhus och 1,92 utomhus.

Så gick det för svenskarna i VM

Sofie Skoog, höjd, femma.

Andreas Kramer, 800 meter, sjua (ut i försök).

Erika Kinsey, höjd, åtta.

Lovisa Lindh, 800 meter, nia (ut i försök).

Petter Olson, sjukamp, tia.

Sarah Lahti, 1 500 meter, 14:e (ut i försök).

Khaddi Sagnia, längd, 14:e.

Odain Rose, 60 meter, 26:a (ut i försök).