Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Succé i OS – men ledarna kan lämna längdlandslaget

Förbundskapten Rikard Grip är en av ledarna som har utgående kontrakt med Svenska skidförbundet.
Förbundskapten Rikard Grip är en av ledarna som har utgående kontrakt med Svenska skidförbundet. Other: Carl Sandin/Bildbyrån

Pyeongchang. Ledarstaben för det svenska längdlandslaget kan försvinna till nästa säsong. Ingen av dem har kontrakt som sträcker sig längre än till våren.

– Jag har en familj hemma med två små barn, en grabb som är ett drygt halvår och flicka som är två och ett halvt. Det gäller att de bitarna också fungerar, säger förbundskapten Rikard Grip.

Ledarna för landslaget har gjort längdskidåkningen till en medaljmaskin. Rikard Grip har jobbat på heltid inom Svenska skidförbundet sedan 2010 och varit förbundskapten sedan 2013.

Nu kan hans tid vara ute.

– Jag har inte bestämt mig åt det ena eller andra hållet. Jag har heller ingenting att ta ställning till i dagsläget. Jag funderar inte så mycket på det, nu är jag här på OS och ska göra ett så bra jobb som möjligt. Vi får se vad som sker sedan och var saker och ting landar. 

Grip har en familj som väntar på honom hemma i Stockholm när OS är över.

– Jag måste få ihop familjesituationen för att jag ska kunna göra ett bra jobb och ha hundratio procent energi till jobbet. Har jag inte det så kommer jag inte kunna fortsätta som förbundskapten.

Skulle Grip få frågan i dag så säger han att han inte skulle kunna svara på den.

– Jag trivs jättebra. Jag inväntar och ser vad det är för förutsättningar som ges och så får vi ta det därifrån. 

Johan Sares är chef för längdlandslaget och den som ytterst är ansvarig för hur organisationen ska se ut inför de kommande säsongerna.

– Det är viktigt att först och främst göra klart vem som ska vara ansvarig för den delen av verksamheten. Sedan får man bygga laget därifrån.

Sares har ännu inte fått några signaler från Rikard Grip om han orkar med en fortsättning.

– Vi ska ta upp den diskussionen efter OS, säger Sares. 

Damtränaren Ole Morten Iversens kontrakt går ut sista april.

– Jag har ett jobb hemma i Norge som jag har permission från, jag är anställd på skidgymnasiet i Meråker. Jag snackade lite med Johan Sares inför OS, säger Iversen som är inne på sin andra säsong som svensk längledare.

För Ola Ravald är det avgörande vilka som finns med i organisationen om han ska fortsätta.

– Är inte Grip och de andra med så kommer det ställas på sin spets om jag ska fortsätta eller inte. Det är inte avgörande att alla är kvar men några viktiga delar är om inte Grip är kvar, vem kommer efter honom? 

Ravald menar att det inte är framgångar eller misslyckanden som avgör om han kan tänks sig fortstätta som tränare.

– Jag tror inte att det är det som gör om vi jobbar vidare eller inte. Men för sin egen del vill man ju känna att vi är på rätt väg och gör ett bra jobb, man är ju självkritisk. Vi måste också ställa oss frågan om vi gör ett tillräckligt bra jobb. Jag trivs otroligt bra men det är ändå inte likhetstecken med att jag att fortsätter. 

Även Ravald har en familj att tänka på.

– Det som är problemet är att jag har barn som är vinteridrottare och de tävlar på helgerna när jag är borta, det blir mycket planerande för att de där hemma ska kunna hjälpa mig att vara borta. Fördel är att när jag är hemma så är jag hemma. 

Lars Selin har ett tvåårskontrakt som går ut under våren.

– Jag tänker inte diskutera mitt kontrakt under brinnande mästerskap utan då är fokus här och nu, sedan får man värdera det efter varje säsong. Vad Skidförbundet tycker och vill får ju dom värdera. Jag tycker att det är ett väldigt trevligt och stimulerande jobb.

Om Selin skulle få frågan om ett förnyat kontrat kan han i dag inte svara på hur han skulle ställa sig.

– Oavsett om jag bestämt mig skulle jag inte gå ut och spekulera om det under OS.

Johan Granath, tränare för de framgångsrika damerna, har också han ett kontrakt som går ut till våren.

Kontrakt som är på väg att gå ut

Rikard Grip, 36 år, förbundskapten

Ola Ravald, 48, herrtränare

Ole Morten Iversen, 59 år, damtränare

Lars Selin, 43 år, herrtränare

Johan Granath, 38 år, damtränare

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.