Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 01:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/succetranaren-missar-skidskytte-vm/

Sport

Succétränaren Johannes Lukas missar skidskytte-VM – måste opereras

Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas.
Skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas. Foto: Nisse Schmidt/TT

Johannes Lukas har lett Sverige till 20 pallplatser i vinterns skidskyttevärldscup.

Men nu missar succétränaren VM.

27-åringens skadade axel kräver omedelbar operation.

– Jag har knappt kunnat sova den senaste veckan. Det är en tråkig situation, säger han.

Landslaget tvingas räkna bort huvudtränaren Johannes Lukas resten av säsongen, skriver Svenska skidskytteförbundet i ett pressmeddelande.

Själv vill tränaren som förra veckan var nominerad till Årets ledare på Idrottsgalan inte riktigt tänka så långt. Men klart är att han missar VM i slovenska Pokljuka, 10–21 februari.

– Det är självklart inte bra. Det är en tråkig situation, säger Lukas till DN och berättar att han plågas av svåra smärtor.

– Jag måste göra den här operationen så snart som möjligt tyvärr. Det är prio ett för mig.

Det var under förra veckans världscuptävlingar i italienska Antholz som Lukas, som tog över landslaget efter tränarprofilen Wolfgang Pichler inför fjolårssäsongen, ramlade i en trappa och slog upp en sedan tidigare opererad axelskada.

– Det var lite is på toppen, jag hade händerna fulla med skidor och annat och hade liksom inte en chans, säger han.

Kände du direkt att det var så här illa?

– Ja, när jag landade på den här vänstra axeln, som jag har haft problem med förut, kände jag att ”det här är inte bra”, så därför ringde jag direkt hem för att få en läkartid.

– I söndags (sista loppen inför VM) tänkte jag bara att det är bra att tävlingarna snart är över så jag får hjälp. Det är ju heller inte den typ av coachning jag vill göra, att bara stå stilla någonstans.

Lukas lämnade truppen för att undersökas hemma i München. Där konstaterades att en operation är nödvändig, redan på onsdagen.

– Axeln har gått ur led och det orsakade en fraktur på ledskålen och en skada på ledkapseln, säger landslagsläkaren Lykke Tamm i ett uttalande.

– Efter operationen krävs en period av rehab men vi kan räkna med att Johannes återfår full funktion.

Johannes Lukas och stjärnan Hanna Öberg under VM i fjol.
Johannes Lukas och stjärnan Hanna Öberg under VM i fjol. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det blir nu skidskytteförbundets sportchef Anna Maria Uusitalo som leder truppens VM-uppladdning i österrikiska Obertilliach.

Väl under VM blir landslagstränaren Mattias Nilsson ansvarig ledare ihop med skyttetränarna Johan Hagström och Jean-Marc Chabloz.

Men Johannes Lukas räknar med att kunna coacha på distans, hemifrån.

– Självklart kommer jag att göra det. Det är väl det som är lite bra med coronasituationen, att vi redan har haft väldigt mycket möten online. Så det spelar egentligen inte så stor roll om jag sitter på ett hotellrum eller hemma i min lägenhet, säger han.

– Och det känns väldigt bra med de andra ledarna som är på plats. Vi har haft kontakt varje dag och träningsplanen är redan klar, så det är bara att följa den och köra hårt.

Vad tappar ni mest på att du inte är där?

– Jag vill inte prata om nackdelar. Vi har ett väldigt bra tränargäng och vi har pratat igenom det här väldigt mycket. Jag tror inte att det påverkar de aktiva under tävlingen, det största jobbet är redan gjort, säger Johannes Lukas och skrattar till:

– Det viktiga nu är att de håller sig friska. Förhoppningsvis har jag fått hela lagets skador, för en lång tid framåt.

Stjärnorna Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson säger i ett pressmeddelande att de känner sig trygga med VM-upplägget.

När deras huvudtränare återigen kan mana på dem i spåret återstår att se.

– Läkarna har sagt att det blir en lång väg, jag måste göra en lång rehab – det kan ta upp till ett halvår innan jag är tillbaka hundra procent, säger Johannes Lukas.

– Men jag har gjort det en gång innan, jag vet att det blir tufft men det är bara att acceptera. När de aktiva kör styrketräning får jag köra rehab, det blir bra, då kan vi träna tillsammans.

Närmast väntar dock flera veckor av stillasittande hemma – och skidskytte på tv.

– Vi har en bra känsla i gruppen. Det blir ett kul VM.

Läs mer:

Väntad svensk trupp till skidskytte-VM: ”Har en bra känsla”

Ämnen i artikeln

Skidskytte

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt