Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/succetranaren-som-bytt-sport-fods-inte-fler-talanger-i-norge/

Sport

Succétränaren som bytt sport: ”Föds inte fler talanger i Norge”

Anders Forsberg har tagit med sig två huvudbitar från arbetet med hockeyspelare till utbildningen av alpintalanger: att se helheten som idrottare och det mentala. Aaron Lindström gillar Forsbergs sätt att jobba.
Anders Forsberg har tagit med sig två huvudbitar från arbetet med hockeyspelare till utbildningen av alpintalanger: att se helheten som idrottare och det mentala. Aaron Lindström gillar Forsbergs sätt att jobba. Foto: Jonas Lindkvist

ÅRE. En succétränare i ishockey står i en skidbacke och jobbar med att få duktiga tonåringar att bli alpina stjärnor.

Anders Forsberg har klivit in i jobbet på skidgymnasiet med frågor, kritik och en underliggande undran till hela idrotts-Sverige:

Föds det fler talanger i Norge?

Det är en februarimorgon så fin att till och med kabinbanan går i Åre. 

Coronakrisen har inte svept in över landet än. En av hockey-Sveriges stora ledarprofiler är ute i sin nya arbetsmiljö, som tränare på Åre/Järpens alpina skidgymnasium.

På huvudet har han en Buffalo Sabres-mössa som ett minne från tiden som Europachef för NHL-klubbens scoutingverksamhet. Under fötterna sitter det som varit en stor passion i livet, ett par skidor.

Bakom Anders Forsberg, drygt fem mil bort, finns landet som vann medaljligan i senaste vinter-OS och mina tankar far iväg till intervjun dagen före i en hotellobby nere i byn.

– Jag tror inte att det föds fler talanger i Norge, sade Forsberg. Det är halva befolkningsmängden där så även om de har fler talanger procentuellt så borde det vara jämnt.

Men varför är Norge så mycket bättre på vintersport?

– Jag tror att Norge har ett bättre system och tar bättre vara på sina talanger. Jag har inget belägg för att de också har bättre utbyte mellan sina idrotter men det känns så.

När Anders Forsberg pratar specifikt om utförsåkning är han kritisk.

– Vi fuskar på vägen så att vi är så jäkla bra när åkarna är 15-16 år, där tillhör vi absolut toppen i Europa. Sen planar det ut och vi hänger inte med de andra toppnationerna. Det är det jag försöker att titta på.

– Vi vet inte om det är vi på skidgymnasierna som gör fel eller om det görs fel innan. Vi måste titta på varje steg. Om det inte blir ett bra jobb på skidgymnasierna, då är landslagsdelen körd. De kan göra hur bra jobb som helst men får man inte åkarna att gå alla steg i rätt ordning så blir det stopp.

Anders Forsberg i Skellefteås bås under SM-finalserien mot Brynäs 2012.
Anders Forsberg i Skellefteås bås under SM-finalserien mot Brynäs 2012. Foto: Robert Granström/TT

Anders Forsberg var en stor kugge i Skellefteå AIK:s förändringsarbete som sedan ledde till guld.

Nu är han sugen på att vara del av ett sånt arbete för att skapa framtida alpina guld.

– Skellefteå hade gjort ett gediget arbete med juniorerna och behövde en ledare som de visste spelade likadan hockey som de jobbat med. De hade sett mig i pojk- och juniorlandslagen. De visste att ”han är tillräckligt tokig för att anfalla hela tiden”.

– Det är något sånt jag skulle vilja göra här fullt ut men då måste många vara villiga, det krävs att man gör det till hundra procent, annars går det inte. Jag tror att svensk skidsport skulle må väldigt bra om man vågade försöka vara ledande.

Just nu är Sverige inte ledande, i dag är stjärnstatus på utdöende.

Ingemar Stenmark skapade en folkrörelse. Pernilla Wiberg och Anja Pärson var superstjärnor i sporten. Frida Hansdotter och André Myhrer tog OS-guld 2018.

Nu – när vi ingen vet hur högt färska JVM-vinnaren Sara Rasks karriär ska nå – är bara VM-tvåan Anna Swenn-Larsson kvar högst upp.

Här, i backen där Anja tog flera VM-guld 2007, står Anders Forsberg och ser ungdomar som Hilma Lövblom och Liv Ceder svepa ner. Någon dag senare ska de två ut på Europacupen.

Ishockey eller alpint – att vara idrottsledare handlar för Anders Forsberg inte primärt om vilken sport utan om att förmedla vad som krävs för att bli bra.
Ishockey eller alpint – att vara idrottsledare handlar för Anders Forsberg inte primärt om vilken sport utan om att förmedla vad som krävs för att bli bra. Foto: Jonas Lindkvist

Anders Forsberg tycker inte att det är konstigt att han bytt tränarjobb och sport. Han säger att idrott mycket handlar om att göra rörelser rätt och läsa och lösa det som händer på ett bra sätt, oavsett sport. Han tycker att hans åkare behöver bli bättre på att taktiskt läsa banan. 

Men mest av allt tycker han att ledarna borde bli bättre på att ta fram detaljerad kunskap om vad som krävs för att bli bra.

Det var så han och fystränaren Stefan Thomson, nu damledare i längdlandslaget, jobbade med Skellefteå.

– Här blir allt väldigt godtyckligt. Vi tränar en massa men vi vet egentligen inte vad som krävs för att vara bäst i världen. Jag skulle vilja ha en siffra på exempelvis att ungefär det här bör man klara i jämfotahopp för att klara att genomföra vissa saker i skidåkningen.

– Det där var Thomson helt fantastisk på att få fram inom hockeyn. Han tänkte helt utanför boxen. 

– Vi körde först en massa hopp och snabbhet men vi var inte tillräckligt starka och fick inget samband till det vi gjorde på isen. Det var då vi förstod att vi måste nå den här nivån i styrka innan vi kan göra det här på isen. 

– Jag skulle vilja veta i detalj. Vad gör (Mikaela) Shiffrin? Vad gör (Henrik) Kristoffersen? Hur kommer sporten att se ut om fem till sju år? När man tror sig veta det gör man resan. 

Jag skulle vilja veta i detalj. Vad gör Mikaela Shiffrin?

– Det är inte säkert att alpint vill göra ett förändringsarbete, det är mer jag som kommer in som en liten dåre utifrån.

Om det vore så hade han nog inte fått frågan: ”Du är inte sugen på att komma tillbaka till skidor?”

Anders Forsberg fick den under ett cykelpass försommaren 2019. Med start i Åre trampade han med förre störtloppsåkaren Hans Olsson, ledarveteranen Ulf Emilsson och Peter Lind, tränare på skidgymnasiet.

Forsberg hade ett erbjudande om att börja jobba för en NHL-klubb men samtidigt ville han efter allt resande jobba närmare hemmet i Åre.

Och han kunde redan en del om kulturen i svensk skidåkning. Under 90-talet var han ledare för landslaget i puckelpist, han var med i OS 1994 och 1998.

Anders Forsberg tackade ja och en stor del av hans arbetsuppgift var att komma in från sidan och med fräscha ögon hjälpa till att hitta svaret:

Varför får inte Sverige fram fler stjärnor av alla tidiga talanger?

”För mig måste alpinsporten bli mycket mer strukturerad och man måste förklara tydligare från förbundshåll vad man ska träna i vissa åldrar”, säger Anders Forsberg.
”För mig måste alpinsporten bli mycket mer strukturerad och man måste förklara tydligare från förbundshåll vad man ska träna i vissa åldrar”, säger Anders Forsberg. Foto: Jonas Lindkvist

Han jämför med det ishockeyn gjorde under Tommy Boustedt efter några tunga år i junior-VM.

– Då gick man in och bestämde: ”Vi måste ändra. Vi måste erbjuda en gedigen utbildning från klubbarna så att det finns en stegring genom hela utvecklingen.”

– I hockeyn är man väldigt noggrann med att göra rätt saker i rätt ålder, man pratar om de motoriska guldåren. 

– Det där har jag inte alls sett under min tid här. För mig måste alpinsporten bli mycket mer strukturerad och man måste förklara tydligare från förbundshåll vad man ska träna i vissa åldrar.

– Nu känns det som att många jagar att komma in på skidgymnasierna. Man kommer in där, allt är frid och fröjd men har man inte gjort hemläxan blir det tvärstopp för åkarna. Jag tror att det är ett strukturproblem i hela sporten. Det är min upplevelse.

Ute i träningsbacken plockar Forsberg upp en kaffetermos och en äggmacka ur ryggsäcken när eleven Erik Oredsson bromsar in bredvid banan. Det är inte bara solen som gör att Erik njuter. För första gången sedan han blev knäskadad kan han vara ute i backen och känna sig för.

Anders Forsberg är självkritisk mot sitt eget sätt att genomföra träningen på.
Anders Forsberg är självkritisk mot sitt eget sätt att genomföra träningen på. Foto: Jonas Lindkvist

Anders Forsberg har satt upp banan och genomför träningen på ett sätt han är självkritisk mot.

– Ser man på alpin träning så kommer åkarna, värmer upp och så kör de en bana som tränarna satt. Det är som om man i hockey skulle spela tvåmål hela träningarna och så skulle tränarna stå och skrika: ”Åk fortare.” 

– I andra idrotter tränar man olika egenskaper och olika moment. Vi måste träna mer på detaljer på individuell nivå. Här är det väldigt mycket att man bara kör samma hela tiden och så ska man bli bra och där har det varit mycket frågor och funderingar från min sida.

Forsberg har också märkt en annan kulturskillnad.

– Det svåraste för mig har varit att om man åker tio käppar så läggs allt fokus på den som var dålig, man glömmer att man varit fantastisk i nio käppar. 

Det beror väl på att ett misstag förstör allt i utförsåkning?

– Ja, men det blir så tungt för åkarna att komma ner och få höra vad de gjort fel hela tiden. 

– När jag säger att de åkt bra blir de nästan arga. ”Men jag missade ju där uppe.” Det såg väl jag också, men resten var bra.

Även hur det går till under en tävlingsdag har Forsberg synpunkter på.

– Vi måste börja träna med samma korta rutiner och moment och lära åkarna att sätta press på sig som inför tävling. När det är tävlingsdags förbereder de sig en hel dag för första åket. När vi tränar så kommer vi dit, knäpper pjäxorna och kör. 

– Vi behöver jobba mycket hårdare med det mentala, hur man ser till att vara på topp rätt dag och att man inte är känslig för om det regnar eller är trasiga liftar.

Det finns två huvudbitar som Anders Forsberg kan plocka rakt in från jobbet med färdiga elitspelare i hockey till arbetet med att utbilda skidåkare.

Dels hur viktigt det är att se helheten som idrottare. Att vila, studier, sömn och mat och livet vid sidan måste skötas seriöst om tränandet och tävlandet ska bli bra.

Och det mentala att klara att stå vid start och vara redo och sugen att göra sitt bästa.

Sugen? Är inte det en självklarhet för elitidrottare? Nja.

– I hockeyn finns det många som inte vill vara med när det drar ihop sig. De vill inte röra pucken, de vill inte vara på isen, så fort de byts in kommer de och byter. Jag har haft flera stycken såna. 

– Efteråt har jag fått en mikrofon från CMore: ”Varför får inte han mer speltid?” Jag kan inte säga: ”Han är livrädd, han vill inte vara med på isen.”

”Som ledare måste man få eleverna som når motgångar att skilja på det man håller på med och sin person.”
”Som ledare måste man få eleverna som når motgångar att skilja på det man håller på med och sin person.” Foto: Jonas Lindkvist

Elevåren på skidgymnasiet kan vara både himmel och helvete. Det kan vara då karriären lyfter. Det kan vara då motgångarna och skadorna kommer efter segerrika ungdomsår. Att då sitta 50 mil hemifrån är ett stort mentalt test.

– Så är det verkligen. Alpint är en tuff sport. Det kommer skador och har man då gjort lite tok på vägen så att man peakat när man är 16, då blir det väldigt mörkt. Här är ett stort jobb för ledarna att göra, att guida ungdomarna rätt att inte ge upp.

– Man måste få eleverna som når motgångar att skilja på det man håller på med och sin person. Man får försöka få till en meningsfull vardag. Och så är de ju tävlingsmänniskor så man kan exempelvis få dem att tävla mot sig själva i rehabsteg. 

– Vi ledare är anställda för att få det där att funka. Det är viktigt att vi sätter de kraven på oss.

Åkarna hade dålig koll på namnet Anders Forsberg när han skulle börja på skolan. En googling på hans bakgrund gav känslan ”oj, då”.

Aaron Lindström har redan gjort ett Paralympics och siktar på Peking 2022. När träningen är över och han trampat ur skidorna märks att Anders Forsberg nått ut med delar av sitt budskap.

– Anders är väldigt bra på att förstå och förklara helheten i vad som krävs för att bli bra som atlet, säger Aaron Lindström.

Anders Forsbergs kontrakt var inledningsvis bara ett testår. Han är sugen på att fortsätta men erkänner att ett annat sug finns kvar.

De där hetaste hockeymatcherna. Som när trycket i slutspelsmatcherna mot AIK på Hovet var så stort att Forsberg inte kunde prata med sina spelare i båset.

– Det där kan jag sakna. Idrott när den är riktigt skarp. Förhoppningsvis kan den bli det här också.

 

Fotnot: Efter att reportaget gjordes har gymnasieskolan precis som alla andra stängts. Den vanliga undervisningen sker på distans, någon organiserad skidträning får inte förekomma.

– Men eftersom eleverna vill hålla i gång med åkningen har vi spelat in teknikövningar där vi ledare åker och så kan de träna själva, säger Anders Forsberg i mitten av mars.

En som hjälpt till som instruktionsåkare är SVT-experten Tobias Hellman.