Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sun-yang-ifragasatte-kontrollanterna-fran-svenska-testforetaget/

Sport

Sun Yang ifrågasatte kontrollanterna från svenska testföretaget

Simmaren Sun Yang vittnade på fredagsmorgonen under Cas-förhöret om anklagelserna mot honom för brott mot antidopningsreglerna. Foto: Jean-Guy Python/AFP

Det var brister i legitimeringen hos dopningskontrollanterna från det svenska företaget IDTM som gjorde att Sun Yang inte godkände det test han utsattes för 2018. Det sade den kinesiske simstjärnan när han förhördes i Cas, idrottens skiljedomstol.

Det svenska dopningstestföretaget IDTM kom att stå i fokus när världsmästaren Sun Yang förhördes i Court of arbitration for sports (Cas) kring händelserna i sitt hem den 18 september i fjol. Tumult uppstod när kontrollanter från IDTM skulle utföra ett av många out-of-competition-test på simstjärnan och behållaren med det blodprov han lämnat krossades.

Internationella simförbundet, Fina, valde att inte stänga av Sun Yang efter händelsen. Beslutet överklagades till Cas av internationella antidopningsbyrån Wada, som menar att ett dopningsbrott är begånget. Enligt en artikel i brittiska Sunday Times ska Sun Yang ha fått en säkerhetsvakt att slå sönder behållaren med blodprovet med en hammare. 

Sun Yang hävdade att bakgrunden till tumultet var att kontrollanterna inte kunde legitimera sig på rätt sätt. Han kände igen testpersonen från tidigare sammanhang, men blev osäker när han inte fick se legitimation eller såg sitt namn på de dokument som visades.

– Om de hade varit professionella och visat legitimation hade vi inte varit här i dag, Sun Yang via tolk.

Wadas representant vid förhöret hävdade att kontrollen följde den vanliga proceduren.

Under de öppna förhandlingarna, som gick att följa via Cas hemsida på nätet, framkom att Sun Yang testats 180 gånger och att IDTM utfört 60 av dessa kontroller. Phillipe Sands, en av tre Casdomare i målet, pressade simmaren och undrade om han under något av de andra 59 tillfällena som han testats av IDTM ifrågasatt deras legitimationer. Han svarade först undvikande, men sade sedan att det här var enda gången.

IDTM grundades 1991 i Stockholm av Staffan Sahlström, som tidigare arbetat för Riksidrottsförbundet, och har under många år varit ett av de ledande testföretagen i världen. Man utför tester åt bland annat Wada, internationella idrottsförbund och nationella antidopningsorganisationer.

Den tidigare dopningsavstängde Sun Yang, som har elva VM-guld på långbana och är flerfaldig olympisk mästare, hamnade i fokus när motståndarna demonstrerade mot honom i samband med ett av guldloppen vid VM i Sydkorea i somras. Han kom till förhöret i Montreux klädd i kostym och till synes på gott humör, men leendena blandades med ilska över att hans heder ifrågasätts och när han svarade var det flera gånger oklart om han förstått frågan. 

Frågetecknen i hans vittnesmål uppstod inte bara kring kontrollanternas id-handlingar. Sun Yang fick frågan varför han över huvud taget tillät blodprovstagningen om han inte tyckte att kontrollanternas handlingar var okej. Han svarade på nytt undvikande och hävdade att kontrollanterna under processen hade börjat filma honom och att de inte hade rätt att göra det. Efter att Casdomarna försökte få honom att precisera sig sade han att han ifrågasatte hela processen och om kontrollanterna hade rätt att utföra testet den dagen i hans hemstad.

I centrum för berättelsen står också Sun Yangs läkare Ba Zhen, som enligt simmaren var den som sade åt honom att kontrollanterna inte hade rätt identifikation.

I ett första förhör kring händelsen hävdade Sun Yang att det var han själv som tog provbehållaren innan den förstördes, men ändrade sig senare till att det var läkaren som gjorde det. Det skulle kunna tolkas som ett sätt att han ville lägga skulden på någon annan.

Hur var det egentligen? undrade Casdomare Sands.

Sun Yang svarade att det varken var han eller läkaren. Det var kontrollanten. Något tydligt svar på hur den gick sönder lämnade han aldrig.

Den 27-årige simmaren riskerar upp till åtta års avstängning om han fälls.

Läs mer: Sim-VM blev till Cirkus Yang – nu förhörs han