Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sundby tappade tid i Tour de Ski

Martin Johnsrud Sundby hamnade bara på 23:e plats i onsdagens etapp av Tour de Ski.
Martin Johnsrud Sundby hamnade bara på 23:e plats i onsdagens etapp av Tour de Ski. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Till och med världens bästa skidåkare kan misslyckas. Martin Johnsrud Sundby hamnade oväntat på efterkälken i onsdagens klassiska masstart över 15 kilometer, men behåller ledningen totalt.

– Häftigt att kunna slå en sådan åkare i distanslopp, sade Oskar Svensson, bäste svensk på 18:e plats som gjorde sitt överlägset bästa distanslopp.

När de sju korta varven avklarats var det kazaken Alexej Poltoranin som millimeterbesegrade schweizaren Dario Cologna med italienaren Francesco de Fabiani halvsekunden bakom.

Martin Johnsrud Sundby, som dominerat hela vinterns tävlande så eftertryckligt, hasade i mål som 23:e åkare, slagen med 56,4 sekunder.

Ett oväntat ras, som enligt han själv delvis berodde på dåliga skidor, som dock inte påverkar sammandraget i Tour de Ski våldsamt mycket. Totaltvåan Petter Northug hade också en tuff dag, var nia tio sekunder bakom täten och avståndet till Sundby är 47 sekunder med tre lopp kvar.

Oskar Svensson svarade efter två bra sprintar för sitt 20-åriga livs bästa distanslopp. Han hade startnummer 42 men tog sig långt fram i fältet, var 51 sekunder efter täten i mål – och fem före mäster Sundby.

– Det var väldigt häftigt. Jag började fundera på om det verkligen var han. Man blir ju lite förvånad, sade Svensson.

Emil Jönsson hade inte lika roligt. Först bröt han en stav – sedan spydde han blod, men fortsatte ändå och var 39:a i mål, 1.47 efter.

– Det känns helt trasigt inuti, sade han och tog sig mot bröstet.

– Ledarna skrek åt mig att stanna, men jag tyckte jag lika gärna kunde åka runt.

Det är oklart om Jönsson finns med då touren fortsätter i italienska Toblach på fredag.

– Han har väldigt ansträngda luftrör, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson till TT.

– Det är för tidigt att utvärdera exakt vad han har och om han kan fortsätta touren. Vi får undersöka honom igen i morgon.