Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sundhage får ägna mest tid åt mittfältet

Det lyckade OS-kvalet gav många positiva besked till förbundskapten Pia Sundhage. Den största huvudvärken just nu är att få ihop ett effektivt mittfält.
Det lyckade OS-kvalet gav många positiva besked till förbundskapten Pia Sundhage. Den största huvudvärken just nu är att få ihop ett effektivt mittfält. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Analys. En mittfältare utbytt, och förflyttning av Elin Rubensson från backlinjen till mittfältet. Det var de enda nyheterna i den trupp som förbundskapten Pia Sundhage på tisdagen presenterade inför EM–kvalmötet med Slovakien 8 april.

Två veckor har gått sedan Sverige tog sig till OS i Brasilien via seger i OS-kvalet i Rotterdam. Två veckor som innehållit analys och framåtblickande.

Insatsen i Nederländerna innehöll många positiva detaljer, fattas bara annat efter 1–0 mot Norge, 1–0 mot Schweiz och 1–1 mot Nederländerna.

Framför allt gavs beskedet att Sverige har ett ramstarkt försvar. Sundhage fick möjlighet att låta Linda Sembrant bilda mittlås med Nilla Fischer. Det gav trygghet framför storspelande målvakten Hedvig Lindahl.

Sembrant är en klok spelare med ledaregenskaper. Något som gör att trycket på Fischer lättar.

Det blev också tydligt att Jessica Samuelsson och Magdalena Ericsson spelat till sig ordinarie tröjor på ytterbackspositionerna.

Jessica kombinerar tufft försvarsspel med bra, offensiva löpningar på högerkanten. Magda har kanske inte samma offensiva driv som Jessica, men kompenserar det med en gyllene vänsterfot, som låg bakom två av de tre målen i Rotterdam.

Den lagdel som Sundhage i nuläget får ägna mest tid åt är mittfältet. Här finns mittfältsmotorn Caroline Seger och den defensiva, speluppläggande kraften hos Lisa Dahlkvist.

Men duon måste kompletteras på ett optimalt sätt. Löpstarka Emilia Appelqvist gjorde en stark insats i OS-kvalet, i 4–3–3-uppställningen. Men det går även att laborera med andra lösningar, som att låta Olivia Schough kliva ner ett steg och bilda offensiv spets tillsammans med Seger.

Men möjlighet finns också att ge passningsskickliga Elin Rubensson utrymme. Elin som är en av de bättre i laget i spelet en mot en.

Därför har Sundhage nominerat Elin som mittfältare och inte som ytterback i truppen mot Slovakien. Hon vill testa om Elin klarar att spela mer centralt.

Hittills har Elin spelat ytterback i landslaget och yttermittfältare i klubblaget Göteborg.

Sundhage har också plockat in 20-åriga debutanten Tove Almqvist från Linköping. En spelare som levererat i de yngre landslagen, och nu anses mogen att få chansen att visa om hon håller som mittfältare även på högsta nivå.

Ett effektivt mittfält, där Seger och Dahlkvist får avlastning, är nyckeln till att komma åt det den enda svaga punkten under OS-kvalet, spelet i den sista tredjedelen. Sverige behöver, och måste göra fler mål för att kunna genomföra ett framgångsrikt OS.

Laget behöver hitta mer rytm i anfallsspelet, behöver etablera mer spel i och utanför boxen. Och för att nå dit måste mittfältet komponeras optimalt.

Fart och fläkt framåt finns redan i form av Olivia Schough, Sofia Jakobsson och Lotta Schelin. Men det måste skapas fler målchanser. Och det kräver att mittfältet kan lugna ner spelet när Sverige erövrar boll och söka de rätta insticken eller passningarna på djupet. I OS-kvalet blev det alldeles för många och för långa bollar på chans mot djupledslöpande anfallare.

Kosovare Asllani saknades på nytt i truppen. Men det innebär inte att hon är borta från OS. Sundhage har nyligen varit i England och studerat henne. Och Sundhage säger att den ”Kosse” hon såg gav ett bra intryck. Att hon tycks vara på väg tillbaka till den form som gav henne plats i VM-truppen förra året.

Frågan är bara hur man utnyttjar en tekniker som ”Kosse” bäst? Som tredje kugge på mittfältet med uppgift att söka sig mot boxen, eller som anfallare?

Sundhage har tid på sig att fundera. Bruttotruppen till OS ska presenteras i juni, och den slutliga truppen nomineras 14 juli.

Läs mer: Tove Almqvist debutant i Sveriges trupp

Fakta. EM-kvaltruppen

Målvakter: Hilda Carlén Piteå, Hedvig Lindahl, Chelsea, Emelie Lundberg, Eskilstuna.

Backar: Jonna Andersson Linköping, Emma Berglund Rosengård, Magdalena Eriksson, Linköping, Nilla Fischer, Wolfsburg, Freja Hellenberg, Göteborg, Lina Nilsson, Rosengård, Jessica Samuelsson, Linköping, Linda Sembrant, Montpellier.

Mittfältare: Tove Almqvist, Linköping, Emilia Appelvist Djurgården, Lisa Dahlkvist, Paris SG, Josefin Johansson, Piteå, Elin Rubensson, Göteborg, Caroline Seger, PSG.

Anfallare: Stina Blackstenius, Linköping, Pauline Hammarlund, Göteborg, Sofia Jakobsson, Montpellier, Fridolina Rolfö, Linköping, Lotta Schelin, Lyon, Olivia Schough, Eskilstuna.