Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Sundhage: OS avgörande för nästa steg

Pia Sundhage.
Pia Sundhage. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rotterdam. Succé eller inte i OS–kvalet kan komma att ange färdriktning för förbundskapten Pia Sundhage. Sundhage har ett kontrakt som går ut vid årsskiftet.

Om Sverige tar poäng mot Nederländerna i den avgörande kvalmatchen, och tar sig till OS i Brasilien finns anledning för förbundet, och för Sundhage, att ta en diskussion om en förlängning av kontraktet, med EM-slutspelet i Nederländerna nästa år i blickfånget.

Om Sverige inte når OS, kanske det kan vara dags för en ny kraft att ta över.

Förhoppningarna var stora när Sundhage tillträdde efter OS 2012. Hon hade som förbundskapten coachat USA till två OS–guld och ett VM–silver. Men att rakt av applicera den amerikanska modellen i Sverige låter sig inte göras.

Svensk fotboll har en annan struktur än den som gäller i USA, där landslaget kan vara samlat långa perioder.

Sundhage har knorrat över att förutsättningarna inte varit optimala. De allsvenska klubbarna har inte alltid släppt spelare till landslagsuppdrag (träningsveckor).

I januari för två år sedan strök Sundhage helt sonika ett inplanerat träningsläger i Växjö, sedan hon hamnat på kollisionskurs med några av klubbarna.

Lägret var inplanerat under Fifa:s internationella speldatum, men eftersom det bara handlade om ett läger, och inte en landskamp, var inte klubbarna skyldiga att släppa spelare. Vilket de heller inte gjorde.

För att komma runt problemet lades i stället en landskamp mot Frankrike in under nästa landskampsfönster, en månad senare.

Sundhages första stora uppgift var EM på hemmaplan 2013, som ledde till en semifinal, som förlorades knappt mot blivande mästarna Tyskland.

VM i Kanada förra året blev ett misslyckande. Laget tog sig vidare från gruppen, efter tre oavgjorda matcher. Föll sedan mot Tyskland i åttondelen (1–4).

Men efter VM har det vänt, rejält. Nya, unga spelare har plockats in i truppen. Harmonin har kommit tillbaka. Och Sverige har efter VM blivit en segermaskin, har radat sex raka segermatcher, utan ett insläppt mål, 15–0 i målskillnad.

I och med att du har ett utgående kontrakt, hur går dina tankar?

– Jag vill åka till OS, och där ska vi prestera bra fotboll. Jag har lite revanschlusta. Sedan tänker jag inte längre (fram). För det resultatet vi gör där, om vi går dit, är avgörande för nästa steg. Så en sak i taget.

Men du måste väl ändå vara lite sugen på att fortsätta nu, när det går så bra? Det är ju ändå ett EM–slutspel nästa år.

– Ja, jag vet. Men en sak i taget.