Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 19:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/sundlings-rivstart-holl-inte-niskanen-overlagsen/

SPORT

Sundlings rivstart höll inte – Niskanen överlägsen

Jonna Sundling slutade femma i Falun.
Foto: Ulf Palm/TT

Jonna Sundling gick på knock – men det höll inte hela vägen.

Svenskan slutade femma i världscupen i Falun – samtidigt som finländskan Kerttu Niskanen var överlägsen.

– Jag hade bra fart under skidorna, säger Jonna Sundling.

TT Text

I veckan stod det klart att Ebba Andersson, Linn Svahn, Frida Karlsson, Johan Häggström och William Poromaa missar tävlingarna i Falun. Samtliga hade blivit sjuka.

Men trots det var det många svenskor som kom till start när 10 kilometer i klassisk stil avgjordes. Främst låg hoppet på dubble VM-guldmedaljören Jonna Sundling – som så sent som i tisdags slutade tvåa i Drammens världscupsprint.

Sundling rivstartade och tog en stor ledning direkt. Drygt halvvägs in i loppet hade svenskan 15 sekunder ner till tvåan Anne Kjersti Kalvå.

Men därefter kunde Sundling inte hålla uppe farten och slutade femma.

– Jag hade bra fart under skidorna, lite synd kan jag tycka eftersom jag är så nära pallen. Men jag är jättenöjd och ett fint kvitto inför morgondagen. Jag försökte hitta rätt fart från början och det kändes kontrollerat. Ska man fajtas med de andra så ska man åka fort från början. Men det var svårt att hitta rätt fart och jag kunde ha hittat ett jämnare tempo. Det blev jobbigare på slutet.

Finländskan Kerttu Niskanen var överlägsen. Tvåa blev tyskan Katharina Hennig, 15 sekunder bakom Niskanen. Norskan Anne Kjersti Kalvå, blev trea, 22 sekunder bakom segraren.

Moa Ilar stod för ett imponerande lopp och slutade åtta.

– Det är superkul och jag är jättenöjd med dagens lopp. Jag hade fantastiska skidor. Vallateamet har gjort ett fint jobb, säger Ilar i Viaplay och hyllar sedan publiken:

– Helt magiskt, otroligt tryck. Det var öronbedövande när man kom från mördarbacken. Man är inte så bortskämd med så mycket publik under en världscuptävling.

Läs mer: Norge dominerade i Falun – Klæbo vann