Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Sunneborn hoppar för livet

"I Sverige ökar antalet självmord. Det är en trend vi måste vända", säger Mattias Sunneborn
"I Sverige ökar antalet självmord. Det är en trend vi måste vända", säger Mattias Sunneborn Foto: Per Larsson/TT

44-årige Mattias Sunneborn har alltid hoppat längdhopp. Det gör han fortfarande, men nu har hoppandet också fått en annan – och viktigare – betydelse. I projektet ”Idrottare förebygger självmord” utmanar han alla i stående längdhopp och samlar samtidigt in pengar.
”I Sverige ökar antalet självmord. Det är en trend vi måste vända”, säger Mattias Sunneborn.

En vecka innan han skulle börja på friidrottsgymnasiet i Växjö ringde en av hans bröder upp Mattias Sunneborn. Det han berättade är något han burit med sig hela livet och som han fortfarande bearbetar.

– Han ringde och berättade att vår pappa tagit livet av sig. Jag frågade min bror varför, men han kunde inte svara och fortfarande är det ingen som har kunnat svara på frågan varför, säger Mattias Sunneborn.

– Jag skämdes så mycket för att min pappa tagit livet av sig så jag sa att han dött i en hjärtinfarkt. Jag tror det varit lättare för mig att gå vidare om jag fått reda på varför han mådde så dåligt.

I våras berättade Mattias Sunneborn om sin pappas självmord i den populära tv-serien ”Mästarnas mästare”. Det offentliga avslöjandet fick stort genomslag och efter programmet tog den ideella organisationen Suicide Zero kontakt med honom.

– De frågade om jag ville bli deras ambassadör och jag tackade ja och funderade på vad jag kunde bidra med. Det här med att vara ambassadör blir en form av bearbetning för mig, säger Mattias Sunneborn och fortsätter:

– Jag har läst på mycket om psykisk ohälsa och självmord och vad man kan göra för att förhindra dem.

Mycket handlar om resurser, ekonomiska och personella och att de sätts in så tidigt som möjligt. Det behövs också mycket information och ett av målen med de insamlade pengarna är att bland andra Mattias Sunneborn ska resa runt i landet och träffa lokalpolitiker.

– När det gäller barn så kan det handla om kuratorer i skolorna så barn får prata med professionella vuxna.

2013 var det 1.606 personer som tog sina egna liv i Sverige. Det är nästan sex gånger fler än som dör i trafiken varje år. För andra året i rad har antalet självmord ökat, men ser man till vilka forskningsresurser som satsas på att förebygga trafikolyckor och för att förhindra självmord, så är skillnaden enorm.

På trafikforskning satsas det mellan 100 och 150 miljoner kronor, medan den förebyggande suicidalforskningen får tre.

En av orsakerna till den negativa trenden är de sociala medierna tror Mattias Sunneborn,

– De flesta lägger ut och skriver att de är lyckliga, typ ”så här mysigt har vi det i vår familj”. Många tror att alla är lyckliga hela tiden, men så är det ju inte. Det går upp och ner.

– Men det är lätt när man mår dåligt att man börjar tänka att det är något fel på en.

Nu vill alltså Matias Sunneborn att vi alla hoppar och samtidigt skänker pengar. Inspirationen till utmaningen kommer från den så kallade ”Icebucket challenge” där kända idrottare och andra hällde en hink med isvatten över sig och sedan utmanade andra att göra likadant och samtidigt skänka pengar till forskning mot nervsjukdomen ALS.

Sunneborns utmaning handlar om att hoppa stående längdhopp, mäta hoppet, avrunda till närmsta hundratal och sedan skänka summan till projektet.

Själv hoppade han och utmanade sedan Erica Johansson, brottaren Martin Lidberg och paret Klüft som alla antog utmaningen. Målet med insamlingen är en miljon kronor och på bara en vecka har en tiondel av den summan kommit in.

– Nu tänker jag utmana mina utländska idrottskompisar, de är några stycken, säger Mattias Sunne­born som gläds över responsen.