Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/superbussen-som-ar-sveriges-hemliga-vapen/

Sport

Superbussen som är Sveriges hemliga vapen

Maja Dahlqvist och Teodor Peterson i den nya buss som är specialinredd för svenska längdlandslaget.
Maja Dahlqvist och Teodor Peterson i den nya buss som är specialinredd för svenska längdlandslaget. Foto: Ulf Palm/TT

Teodor Peterson och Maja Dahlqvist öppnar dörren till Sveriges nyhet för säsongen – åkarbussen med extrem komfort.

– Här får vi extra optimala förutsättningar att prestera på tävlingarna, säger de svenska sprintåkarna

Inredningen är så hemlig att ingen åkare från konkurrentländerna fått besöka den.

TT Text

– Vi har verkligen växlat upp jämfört med i fjol, när det gäller möjligheter till återhämtning och uppladdning i samband med tävlingarna, säger Maja Dahlqvist.

Konkurrenterna som saknar den här möjligheten, ser bara en svensk buss.

Men på insidan finns sköna säten, sittgrupp, köksdel med pentry innehållande alla viktiga tillbehör, personliga förrådsutrymmen till alla i truppen, tork för skidskorna och en del där åkarna får massage till ljud av porlande vatten i högtalarna.

Spatofflor finns att tillgå om så önskas.

– Det här har blivit ett verkligt lyft. Flera av konkurrenterna har återhämtningsrum i vallabilarna, men de innehåller inte dessa faciliteter, säger Teodor Peterson.

Tidigare har man då fått stå i toalettkö till en bajamaja som ofta varit nedbajsad och otrevlig att gå in i.

Han pekar sedan på den mest uppskattade detaljen i bussen: Toaletten.

– Den är värdefull. Ofta behöver man gå på toaletten när det återstår 30 minuter till start. Tidigare har man då fått stå i toalettkö till en bajamaja som ofta varit nedbajsad och otrevlig att gå in i. Den här toaletten är alltid ren, snygg och vi har inga köer, säger Teodor Peterson och får entusiastiskt medhåll av Maja Dahlqvist.

Sverige var först i skidvärlden med att introducera vallalastbilen. Nu är det svenskarna som gått ett steg länge med att skapa extra bra komfort för åkarna i samband med tävlingarna.

I fjol hade de tillgång till en husbil. Men för ett år sedan, i samband med tävlingarna i Falun presenterades idéerna på den åkarbuss som alltid transporteras tillsammans med vallabilen.

– Bussen är extra bra i samband med sprinttävlingarna. Tidigare var det trångt i husbilen. Nu får både killarna och tjejerna plats tillsammans mellan prologen och finalen. Här finns det mesta som vi behöver, säger Maja Dahlqvist.

Det är tydligen så trevligt i bussen att Calle Halfvarsson en gång beskrev att det kändes olustigt att lämna bussen för att börja värma upp inför aktuella loppet.

Massagebänken är ett av de populära inslagen i bussen.
Massagebänken är ett av de populära inslagen i bussen. Foto: Ulf Palm/TT

Förutom toaletten är massagebänken extremt uppskattad av åkarna.

– Tidigare fick vi gå till en container för att få massage och behandling. Då visste man inte när det var ledigt och det blev mycket spring fram och tillbaka, berättar Teodor Peterson, samtidigt som Maja Dahlqvist fortsätter:

– Nu är det bara att kliva upp på massagebänken när det är ledigt. Det blir så mycket effektivare.

Ett säte i ena hörnet är också Maja Dahlqvists favoritplats.

– Längst bak i bussen är väl alltid trevligt, säger hon och skrattar.

Vad säger konkurrenterna om er uppladdningsbuss?

– De säger ingenting, men det kan väl vara ett tecken på att de är lite avundsjuka. De har i alla fall inte fått se vad som finns i bussen, säger Teodor Peterson och skrattar.

Under Svenska skidspelen i Falun står bussen precis vid skidspåren. Under nästa veckas Ski Tour 2020 mellan Östersund och Trondheim transporteras åkarna med tåg mellan tävlingsorterna, men på varje tävlingsplats står bussen på plats och uppladdningen kan börja.

Guide: Allt du behöver veta inför Svenska skidspelen i Falun