Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/superskrallen-danmark-missar-huvudrundan-i-handbolls-em/

Sport

Superskrällen: Ungern skickar ut världsmästaren Danmark

Bild 1 av 3 Deppiga danska spelare i matchen mot Ryssland.
Foto: Bildbyrån
Bild 2 av 3 Ungerska laget firar.
Foto: Bildbyrån
Bild 3 av 3 Deppiga danska supportrar.
Foto: Bildbyrån

Det danska fiaskot är fullbordat.

Den regerande världsmästaren Danmark är utslagen ur handbolls-EM redan före mellanrundan.

Ungern vände (24–18) mot Island och gör därmed islänningarna sällskap till nästa fas av turneringen.

TT Text

Efter blott en poäng på de två första EM-matcherna i Malmö arena behövde Danmark hjälp av Island för att kvällens gruppavslutning mot avsågade Ryssland inte skulle vara betydelselös.

Förutsättningarna var enkla. Ungern, som hade tre poäng inför den sista matchen, fick inte ta poäng mot Island. Vid oavgjort eller ungersk seger skulle det vara färdigspelat för Danmark, som är både regerande världsmästare och olympisk mästare, redan innan mellanrundan tar vid på fredag.

Med danska ögon slog dessvärre mardrömmen in. Island – som spelade för att ta med sig poäng till nästa fas av turneringen – ledde i upptakten av den andra halvleken med fyra bollar, men med dryga kvarten kvar att spela rasade det isländska spelet ihop.

Ungern var i det läget blott en boll bakom och via fem raka mål ledde helt plötsligt ungrarna med 21-17 med åtta minuter kvar att spela. Det övertaget släppte aldrig Ungern. Till slut blev det seger med 24–18 och därmed är det färdigspelat för Danmark i årets EM.

Danmark vann sedan matchen mot Ryssland med 31–28 – men segern var som sagt betydelselös.

Ungern vann grupp E och får med sig två poäng till mellanrundan, liksom Norge från grupp D och Slovenien från grupp F. Sverige, Portugal och Island startar med noll poäng.

Med det danska fiaskot blir till viss del även pyspunka på den förväntade publikfesten i mellanrundan i Malmö arena. En stor del av biljetterna är sålda till danska supportrar och under det första gruppspelet har danskarna i princip spelat på ”hemmaplan”.

Läs mer: Här är Sveriges utmanare i mellanrundan