Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/supersviten-forlangdes-nar-sverige-vann-gruppen/

Sport

Supersviten förlängdes när Sverige vann gruppen

Backen Victor Söderström kramar om tvåmålsskytten Alexander Holtz efter 6–2-segern mot Slovakien. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

TRINEC. Juniorkronorna förlängde supersviten i junior-VM.

Nyårsaftonens segermatch mot Slovakien innebar att Sverige vann sin grupp i årets JVM, och att de nu har spelat 52 raka gruppspelsmatcher utan förlust.

– Riktigt kul att vinna gruppen så klart, men nu blickar vi mot kvartsfinalen, säger Alexander Holtz som blev tvåmålsskytt när Sverige slog Slovakien med 6–2.

Juniorkronorna behövde vinna nyårsaftonens match mot Slovakien i tjeckiska Trinec för att vara helt säkra på att de vann sin grupp.

Det gjorde de, och det utan att behöva förta sig.

Redan efter den första perioden kändes den svenska segern säkrad. Årets upplaga av Slovakiens JVM-lag håller ovanligt låg klass, och det blev snabbt tydligt att Sverige var ett nummer större.

17-årige Alexander Holtz inledde det svenska målskyttet när han i den första periodens nionde minut gav Juniorkronorna ledningen med 1–0.

Bara 15 sekunder senare kom nästa svenska mål när Albin Eriksson ökade på ledningen till 2–0 med sitt första mål i JVM.

Innan perioden var över hade publiken också fått se ett svenskt backmål för första gången under den här turneringen. Målet kom dessutom i spel i numerärt underläge.

Före turneringen hyllades de svenska backarna. På JVM-isen i Trinec har de dock haft problem att få i gång målproduktionen, men nu såg Skellefteås Philip Broberg till att backarnas målnolla spräcktes.

Innan matchen var slut hann även Oskar Bäck göra 4–0 och Alexander Holtz blev tvåmålsskytt när han gjorde 5–0.

– Riktigt skönt att få in puckarna. Vid båda målen fick jag riktigt bra passningar, säger en glad 17-åring som berättar att han gjorde ett av målen med en lånad klubba.

– Min klubba gick av så jag fick ta Nisses (Lundkvists) klubba. Den var lite kort, men det funkade visst riktigt bra ändå, fortsätter han.

Den stora slovenska publiken på plats i Trinec fick också anledning att jubla vid två tillfällen. I spel i numerärt överläge reducerade Slovakien i den tredje perioden till 5–1, och med mindre än två minuter kvar av matchen gjorde de 5–2.

De målen berodde dock snarare på att svenskarna slagit av på tempot än på att slovakerna spelade upp sig.

Måltjuven Samuel Fagemo fastställde slutresultatet till 6–2 när han gjorde mål för fjärde matchen i rad.

Segern på nyårsaftonen mot Slovakien innebär att Sverige förlängde sin sanslösa segersvit i gruppspelssammanhang i junior-VM.

Inför årets JVM hade Juniorkronorna vunnit 48 raka matcher i gruppspelet. Under dagarna Tjeckien har de nu ökat på den sviten med fyra nya segrar.

Därmed har Sverige vunnit 52 raka gruppspelsmatcher i junior-VM. Senaste förlusten kom i Leksand 2006 när Sverige förlorade i förlängningen mot USA.

Sverige spelar sin kvartsfinal i årets junior-VM på torsdag.