Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Supportrarna får alltmer makt över svensk fotboll

De svenska fotbollssupportrarna får allt mer att säga till om. Nu ska de få vara med och påverka spelprogrammen för herrallsvenskan och superettan. Sedan tidigare har de lyckats rädda 51 procent-regeln och fått ja till laglig pyroteknik på läktarna.

– Nu är det vi som bestämmer, säger Svenska Fotbollssupporterunionens ordförande Tony Ernst skämtsamt.

I helgen hade supporterunionen sitt årsmöte i Malmö. Där beslutade man att man från och med den här säsongen ska delta i utformandet av allsvenskans och superettans spelscheman.

I fredags i förra veckan hade också Svenska fotbollförbundet sitt representantskapsmöte där man beslutade att det nu ska bli möjligt för klubbarna att ansöka om att få använda laglig pyroteknik. Dessutom beslutades att klubbarna inte automatiskt ska tvingas betala böter om supportrar bryter mot lagar inne på arenorna, det beror i stället på hur väl klubben har skött sitt säkerhetsarbete.

Alla tre frågorna har drivits av SFSU, Svenska Fotbollssupporter­unionen, och Tony Ernst konstaterar nöjt att man på punkt efter punkt fått som man önskat.

– Det är vi som ska gå på matcherna, det är vi som är publiken så det kan vara bra att våra synpunkter kommer till tals.

För bara några år sedan var situationen en annan. Då sågs supportergrupperna av många som en grupp huliganer. Tony Ernst ser framför allt två skäl till att verkligheten nu är en annan.

– Den främsta anledningen är 51 procent-regeln, där vann vi frågan. Det var de facto vi supportrar som vände hela skutan och vi gjorde det på ett demokratiskt vis. Det var inga kupper, säger Tony Ernst.

– Det ledde till att folk började ta oss på allvar och sedan måste man tillägga att SEF (Svensk elitfotboll) byggt en professionell organisation som sträckt ut handen och välkomnat supportrarna.

Mats Enquist är SEF:s generalsekreterare och menar att man tidigare behandlade supportrarna summariskt.

– Jag tycker man gjorde ett kardinalfel under många år då man, när något inträffade på läktarna, i svepande ordalag sa att det var fansen som var problemet, eller ståplats eller klacken eller något liknande. Fotbollen reagerade med kollektiva fördömanden och bestraffningar.

– Jag tror man ska ha en stor respekt för att de som går på match till allra största del stöttar sina lag. Sedan finns det individer som har beteenden som inte gör det och då får man ta det separat, säger Mats Enquist och tillägger:

– Nu har vi öppnat en otroligt bra diskussion och har väldigt snabbt pratat ihop oss i de flesta frågor. Jag tycker supportrarna varit oerhört professionella.

Har supportrarna fått för stor makt?

– Nej, det tycker jag inte, säger Mats Enquist.

– Vi duckar inte en sekund för att vår publik är det viktigaste vi har och det är naturligt att deras röst blir hörd.

Att supportrarna nu får vara med, tillsammans med klubbar, polis, spelbolag och tv-bolag, och ha en åsikt om spelprogrammen nästa säsong ser Tony Ernst som ytterligare en framgång. Att värna supportrarnas möjligheter att åka på bortamatcherna är en av frågorna man kommer att driva.

– Vill man göra det enkelt så kan man se att man gärna vill resa på en helg.

Nu är det Svenska Fotbollförbundet som ensamt beslutar om spelschemat, men SEF tar in åsikter från olika intressenter och förmedlar dem vidare till förbundet.

– Det är på tiden att vi adderar supportrarna till den dialogen. Det är på tiden kan jag tycka, säger Mats Enquist.

Fakta.

Här är sex frågor där fotbollssupportrarna fått igenom sina krav:

1 51 procent-regeln – innebär att föreningen måste äga 51 procent av ett idrottsaktiebolag, exempelvis AIK Fotboll AB.

2 Ståplats kvar – först beslutades att som mest 20 procent av åskådarplatserna får vara ståplats. Nu är det fritt fram.

3 Polisnotorna skrotas – supportrarna stöttade klubbar och förbund i kampen för att klubbarna skulle slippa betala polisövervakningen.

4 Pyroteknik – nu kan klubbar och supportrar ansöka om att få elda bengaler. SEF och SFSU försöker hitta regler för hur det ska gå till.

5 Föreningsböter – tidigare bötfälldes klubbarna så fort en bengal brann. Nu slipper man om man följt alla säkerhetsföreskrifter.

6 Spelprogrammet – nu får även supportrarna vara med och lämna synpunkter.