Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svart i rutan när Sverige vann premiären

Sverige fick en flygande start på bandy-VM. Men många tv-tittare blev snuvade på matchen.
Sverige fick en flygande start på bandy-VM. Men många tv-tittare blev snuvade på matchen. Foto: Maksim Bogodvid/Bildbyrån

Som om inte bandy-VM i ryska Uljanovsk är obskyrt nog.

Det stora tv-bråket mellan Discovery Networks och Telenor gjorde att 900.000 svenska hushåll inte kunde se det svenska landslagets VM-premiär mot Finland.

Matchen slutade 9–1 till Sverige.

Rättigheterna till bandy-VM har vandrat mellan tv-husen de senaste åren. Efter att ha gått på TV10 2012 tog TV4-gruppen över rättigheterna för 2013-2015 och i år sänds VM i Kanal 5 och Eurosport 2.

Sänds och sänds.

Det beror helt på vilken tv-leverantör man har.

– Det är sorgligt att tittarna helt oskyldigt kommer i kläm i detta, och vi har full förståelse för att den här situationen skapar frustration. Många har sett fram emot premiärerna för Ninja Warrior Sverige, Sofias änglar och bandy-VM som inleds precis nu. Vi kommer fortsätta att jobba hårt för en lösning för våra tittares skull, säger Jonas Sjögren, vd för Discovery Networks Sverige.

De 900.000 hushåll som får sin tv via Canal Digital och Bredbandsbolaget och därmed missade matchen hade fått se en till början välspelad tillställning mellan ett starkt Sverige och ett blekt, men effektivt, Finland i Volga-hallen i Uljanovsk.

VM-debutanterna Joakim Andersson och Simon Jansson gjorde mål redan under den första kvarten och när sedan Christoffer Edlund fick en fin djupledsboll av Erik Pettersson fram till 3–0 kändes matchen redan avgjord.

Västerås SK:s Simon Jansson imponerade både med ett par fina mål – det första när han åkte förbi fem-sex man och tryckte upp bollen i nättaket – och ett gediget defensivt spel.

– Att spela VM är något jag drömt om länge, och jag vill bidra med det som jag är bra på. Jag är ganska stor och stark och jobbar gärna stenhårt när vi inte har bollen. Allt som allt känns det jättebra, sade Jansson i samband med trupputtagningen.

I andra halvleken var Sverige helt enkelt snäppet för bra, och finländarna var inte i närheten att kunna hota.

Nu väntar möte med Kazakstan på tisdag före gruppspelsmatchen mot favoriten Ryssland på onsdag – förhoppningsvis då med tv-bild.

VM inleddes annars med en skräll.

Vitryssland, som inte gjort någon glad under VM-historien, överraskade Norge och vann mötet med 7–5.

USA vann planenligt mot Lettland med 11–1. Letternas reduceringsmål kom dessutom i slutminuterna.

Fakta. Så fortsätter bandy-VM

Tisdag 2 feb, kl 14.00: Sverige–Kazakstan (inomhus).

Onsdag 3 feb, kl 17.00: Sverige–Ryssland (utomhus).

Torsdag 4 feb, kl 14.00 (troligen): Kvartsfinal (inomhus).

Fredag 5 feb: Spelledigt

Lördag 6 feb (10.00 eller 14.00): Semifinaler (inomhus, om inte Sverige möter Ryssland. Då utomhus).

Söndag 7 feb, 14.00: Final (utomhus)

7 februari: Bronsmatch och final.