Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Den lille bolltrollaren måste nu snabbt hitta kemin med James

Isaiah Thomas och LeBron James i första matchen tillsammans i natt.
Isaiah Thomas och LeBron James i första matchen tillsammans i natt. Other: Jason Miller/AFP/TT

Tampa. Många resultat i NBA i höst har överraskat när stjärnor jobbat på att anpassa sig i nya miljöer. De närmaste månaderna måste de få ihop spelet för att kunna utmana mästarna Golden State.

Isaiah Thomas är en av dessa stjärnor. I natt gjorde han äntligen debut i Cleveland efter sin skada.

Här är Veckans Nordamerikaspaning.

Det målades upp en bild av en NBA-säsong, som skulle bli en enda lång duell mellan regerande mästarna Golden State och finalmotståndarna de tre senaste åren Cleveland.

Det pratades om Golden States stjärnduo Kevin Durant och Steph Curry mot LeBron James och att alla andra spelare och lag skulle vara långt efter.

Men så blev inte alls 2017-delen av säsongen.

När Cleveland haft svårt att hitta spelet utan Kyrie Irving och även Golden State, där Curry är skadad, haft problem att övertyga, har höstens lag utan tvekan kommit från Houston.

Stöttande och stärkande för staden, efter alla umbäranden efter höstens orkaner, var Rockets med James Harden i spetsen närmast oslagbart. I alla fall fram till slutet av december där en rejäl formsvacka kom med fem förluster på de senaste sex matcherna.

Till det nu också Hardens skada. Han förväntas inte spela på drygt en vecka till efter den sträckta hälsenan mot Los Angeles Lakers på nyårsaftonen.

James Harden har varit otroligt bra under hösten och lyft sitt Houston.
James Harden har varit otroligt bra under hösten och lyft sitt Houston. Foto: George Bridges/AP/TT

Hardens spel under hösten har varit av MVP-klass. Han gjorde bland annat 51 poäng i två matcher i rad mot LA-lagen Lakers och Clippers strax före jul. Ändå förlorade Houston båda efter en svit på 14 raka segrar.

Senast en spelare gjorde över 50 poäng två matcher i rad var 2007 då Kobe Bryant hade fyra matcher på raken med +50 poäng. Utöver Bryant och Harden har bara ytterligare fyra spelare, en av dem är Michael Jordan, gjort minst 50 poäng två matcher i rad.

Ytterligare siffror som visar på Hardens spel den här säsongen är att han gjort mest poäng totalt och satt flest trepoängare, samtidigt som snittet 32,3 är bäst i NBA. Han är också trea bakom Russell Westbrook och LeBron James vad gäller trippeldubblar bland aktiva NBA-spelare.

Mycket inför säsongen handlade om att flera av ligans superstjärnor bytte lag. Främst var det lagen bakom Golden State och Cleveland, som förstärkte för att anta utmaningen mot de tre senaste årens NBA-finalister.

Men att plocka in nya spelare, även om det rör sig om några av världens allra bästa, görs inte bara så där rakt av.

De nya spelarna måste hitta sina nya roller. Roller som också gör att tidigare spelare i laget måste förändra sina. Det tar tid innan allt det sätter sig.

De som tror att Houston utan Harden ska falla som en gråsten i tabellen drar alltför snabba slutsatser. Bara Golden States åtta förluster är färre än Houstons nio än så länge.

Nya Chris Paul från LA Clippers har lett Houston till ett poängsnitt på 21,5 när Harden i 196 minuter inte har varit på planen, skriver Sports Illustrated. Paul är inte samma poängmaskin som Harden, men en underbar playmaker som lyfter andra.

Faktiskt är det ett bättre snitt än när laget spelar med både Paul och Harden.

Houston har också ett relativt lätt spelprogram i väntan på att Harden ska komma tillbaka igen.

Även Oklahoma City Thunder har haft problem att få ihop spelet med de nya Paul George och Carmelo Anthony, som plockades in för att avlasta Russell Westbrook, förra säsongens MVP. Westbrook, som gjorde det mesta själv förra säsongen, när han noterade nytt trippeldubbelrekord genom tiderna för en NBA-säsong.

I höst har han gjort betydligt färre poäng, då de andra två klivit in och på sikt stärker det givetvis laget. Tre offensiva spetsar är mycket svårare att försvara emot än en, även om han heter Russell Westbrook.

Oklahomas spel mellan de tre stjärnorna har blivit bättre och bättre. Framför allt har laget också skaffat sig ett stabilt försvarsspel. Det ska också noteras att George och Westbrook är etta och tvåa när det gäller steals i ligan.

Oklahoma ser verkligen ut att bli en utmanare mot Golden State i väst.

Clevelands superstjärna LeBron James fick dra ett tyngre lass när Kyrie Irving försvann till Boston, där han fick blomma ut som han inte kunde göra i skuggan av LeBron.

Nu väntar Cleveland-fansen bara på att ligans bästa korta spelare Isaiah Thomas på allvar ska komma in och stötta/avlasta James.

LeBron James, som spelat otroligt mycket och bra under hösten. Han är tvåa efter Harden när det gäller poäng och tvåa efter Westbrook när det gäller assist.

Nu gäller det att få ihop spelet för James och Thomas. Den lille bolltrollaren, som var magisk speciellt i sista perioderna förra säsongen i Boston, och LeBron har betydligt kortare tid på sig att hitta det vinnande spelet, än alla andra lag i toppen med nya stjärnor.

Thomas var en del i sommarens supertrejd där Irving gick från Cleveland till Boston. Han spelade match senast den 19 maj innan han opererade en skadad broskskiva i höften.

Med 4.33 kvar av första perioden natten till onsdagen kom han, till publikens stora jubel, in när Cleveland mötte Portland hemma.

Efter tre raka förluster vann Cleveland med 127–110 och Thomas inledde sin säsong med 19 minuters spel, 17 poäng, varav tre på trepoängare, samt tre assist.

James hade 34 minuter och 24 poäng och även om ingen jättekemi infann sig mellan dem, hittade Thomas och Dwyane Wade varandra på ett bra sätt direkt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.