Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svennerstål mångsysslare – både på hästryggen och på marken

Idrottare, ekonom, marknadsförare, entreprenör och arbetsgivare.

För att kunna elitsatsa måste fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål vara mångsidig.

– Det är klart att det blir mycket ibland men samtidigt är den här variationen inspirerande, säger Ludwig som matchar flera hästar mot OS i Rio.

– Jag har faktiskt fem-sex hästar i åtanke. För några av de yngre hästarna kanske Rio är något år för tidigt, men det får resultaten under våren och sommaren i så fall visa. Med tanke på hur mycket som kan hända med hästar är det bra att ha många hästar i gång och inte ta några beslut redan tidigt på säsongen, fortsätter Ludwig som själv bittert fått erfara det när han missade både VM 2014 och EM 2015 på grund av skadade hästar.

Ludwig Svennerstål behöver inte ens titta på menyn när vi möts på en restaurang i centrala Stockholm.

– Jag vet att jag vill ha köttbullar. Jag brukar alltid äta det här när jag är hemma i Stockholm, säger Ludwig som sedan flera år tillbaka bor i England.

25-årige Ludwig Svennerstål fick sitt stora genombrott i OS i London 2012 när han ingick i det svenska laget som kom fyra. Året efter tog Ludwig sin första mästerskapsmedalj när det blev lagsilver i EM.

Nu väntar ett nytt OS. Under de snart fyra år som har gått sedan OS i London har mycket förändrats.

– Sammanlagt har jag nog sålt tio hästar sedan OS 2012, säger Ludwig.

Bland dem finns Shamwari, som han tog EM-silver på, och Alexander som han matchade mot OS i Rio. Båda hästarna är nu i stället på väg till Rio men med andra ryttare på ryggen.

– Jag tycker alltid att det är tufft att skiljas från mina hästar, men tuffast att sälja var Alexander. Jag visste att det var det rätta att göra men det kändes ändå när beslutet var taget. Jag hade haft honom sedan han var tre år och vi hade en speciell relation, säger Ludwig.

Försäljning av hästar är för närvarande Ludwigs viktigaste inkomstkälla. För att ha råd att elitsatsa måste han med jämna mellanrum sälja hästar.

– Det kommer jag vara tvungen att göra under hela min karriär, men i framtiden hoppas jag att jag ska ha flera ben att stå på och inte vara lika beroende av att sälja hästar.

– Det här är inte saker som sker över en natt. Jag är 25 år nu och håller fortfarande på att bygga upp en verksamhet. Vår långsiktiga plan är att åren före OS i Tokyo 2020 ska hästförsäljningen vara ner på ett minimum. Då har vi förhoppningsvis fått in flera sponsorer, och flera utomstående hästägare, som är beredda att stödja min satsning. Det behövs för att skapa en nödvändig långsiktighet.

– Samtidigt måste man acceptera att hästar ibland måste säljas, annars finns risken att du en dag har en mästerskapshäst som är redo för pension och inga pengar att köpa en ny för. Då kan din idrottskarriär vara över.

Köttbullarna är uppätna och vi har lämnat restaurangen för att vandra längs minnenas väg.

Solen skiner i Stockholm och redan när vi kommer till ridskolans parkeringsplats får Ludwig ett leende i ansiktet.

Det var här på Östermalms ridskola (numera Swartlings ridskola) som Ludwig började rida.

– Så roligt att komma tillbaka hit. Det var jättelänge sedan jag var här senast, säger Ludwig som är född och uppvuxen i Stockholm.

– Mina föräldrar höll på med hästar och med tanke på det är det kanske inte märkligt att jag testade på ridning. Däremot är det märkligt att jag fortsatte. Under flera år var jag egentligen livrädd för hästar och mina föräldrar undrade flera gånger om jag verkligen ville fortsätta, berättar Ludwig.

– Men trots rädslan var det något som höll mig kvar. Riktigt vad kan jag inte förklara.

Vi går en runda inne i ett av stallen och Ludwigs kroppsspråk understryker hur mycket tiden på ridskolan påverkade honom.

– Hade jag aldrig börjat rida här hade jag kanske haft ett helt annat liv och eftersom jag gillar det liv som jag har i dag är jag väldigt nöjd med att jag fortsatte trots rädslan, säger han.

Ludwig var 19 år när han lämnade Stockholm och flyttade till England där möjligheterna för en fälttävlansryttare är betydligt större.

Under sina första år var han stationerad hos tyske landslagstränaren Christopher Bartle, men bara 22 år gammal startade Ludwig en egen verksamhet i Wendover utanför London.

För drygt två år sedan var det dags för nästa steg i livet.

Ludwig lämnade Wendover och flyttade verksamheten till en gård utanför Swindon där han hyr in sig hos en av världens mest meriterade fälttävlansryttare Mark Todd. Till sin hjälp där har Ludwig tre anställda.

Med sina 25 år är Ludwig Svennerstål fortfarande ung i ridsportens värld.

– En av orsakerna till det, kanske till och med den största, är det jag pratade om tidigare. Det tar tid att bygga upp en verksamhet. När andra idrottare kan koncentrera sig på att träna rätt och ta hand om sin kropp krävs det också andra saker av oss som vill satsa på en elitkarriär som ryttare.

Trots att Ludwig har bott i England i många år är Sverige fortfarande hemma. När vi träffas är han i Stockholm för att ha möte med de som hjälper honom att driva och utveckla företaget.

– Hjälpen behövs naturligtvis. Även om jag tycker om att jobba, och gillar de olika delarna som ingår i livet som fälttävlansryttare, skulle jag aldrig klara det utan hjälp och stöd.

Ludwigs karriärsval kräver även mångsidighet på hästryggen. I fälttävlan, som ofta kallas för ridsportens formel 1, ingår tre discipliner dressyr, hoppning och terrängritt.

Alla tre delarna måste fungera om framgångarna ska komma.

Den riktiga fälttävlanssäsongen drar inte i gång förrän om ett par månader men Ludwig funderar på att före det ställa upp i några dressyr- och hopptävlingar.

– Målet med hela den här säsongen är att förbereda hästarna så att de kan göra bra ifrån sig till OS. Det är inte i vårens tävlingar de ska vara som bäst utan i Rio, säger Ludwig Svennerstål som också ser till att hans egen fysiska status ska vara på topp i OS.

– Jag har väl slarvat en del med det tidigare men under höstens SOK-läger på Kanarieöarna fick jag en kick och nu tränar jag regelbundet. Dessutom har jag börjat spela fotboll igen. Vi är ett gäng kompisar som spelar en gång i veckan och det är riktigt kul.

Fakta.Ludwig Svennerstål

Född: 24 augusti 1990.

Yrke: Fälttävlansryttare och mångsysslare.

Bor: På hästgården Badgerstown utanför Swindon där han hyr in sig på fälttävlanslegendaren Mark Todds gård.

Meriter: EM-silver i lag 2013, OS-fyra i lag 2012.

Närmaste mål: OS i Rio 2016.

Bästa hästen: King Bob för närvarande men Ludwig har flera lovande hästar som under våren kan peta ner King Bob från tronen.