Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Svensk avslöjar: USA nära stängas av från Sydney-OS

Göteborg. Arne Ljungqvist slog larm om den systematiska dopningen i Ryssland 2008, men redan åtta år tidigare övervägde Internationella friidrottsförbundet (IAAF) att utestänga amerikansk friidrott från OS i Sydney. Den svenske antidopningsauktoriteten anser att IOK måste redogöra för sina skäl att gå emot Wadas rekommendation om ryskt uteslutande.

Ljungqvist följer den heta debatten kring Rysslands vara eller icke vara i OS ingående från hemmet utanför Stockholm. I sammanhanget tycker han att det finns anledning att påpeka att även USA och dess friidrott varit nära att uteslutas från ett olympiskt spel. Inför OS i Sydney 2000 fick Ljungqvist, då medicinskt ansvarig inom IAAF, klart för sig att amerikanska friidrottsförbundet mörklagt positiva dopningstester, varav ett tillhörde kulstötaren CJ Hunter, gift med den senare dopningsavslöjade superstjärnan Marion Jones.

USA bedyrade att några dopade friidrottare inte skulle få åka till OS, men skickade ändå Hunter och löparen Jerome Young. Ljungqvist avslöjar nu att IAAF starkt övervägde att stänga av USA från spelen.

– Vi hade två alternativ, anmäla det till CAS (idrottens skiljedomstol) eller stänga av dem. Vi valde det första, berättar han.

Ljungqvist ger exemplet för att visa att det finns fler nationella förbund som inte haft rent mjöl i påsen, men han betonar att det ryska fusket är betydligt mer omfattande, varit styrt från högsta ort och han är övertygad om att det pågått under lång tid.

Själv slog han larm redan under OS i Peking sedan sju ryska kvinnliga löpare fastnat i dopningstester. DNA-teknik visade att tester som lämnats av samma löpare, dels vid tävling, dels vid träningstillfälle inte kom från samma människa. Vid en presskonferens under OS sade Ljungqvist att det utstuderade fusket tydde på organiserad och systematisk dopning.

Han säger att det var uppenbart att löparna fått hjälp från högre ort och att detta inte var första gången. Vid friidrotts-VM i Sevilla 1999 åkte en rysk medaljör fast för en substans som ökar testosteronproduktionen, men ryska förbundet förhalade avstängningsprocessen och påstod slutligen att friidrottaren opererats för testikelcancer. Till slut stängdes han av, blev av med sin medalj, men återkom och tog en ny i Paris fyra år senare. Den medicinska undersökningen visade att han inte genomgått någon operation.

– Det var uppenbart att man ljugit mig rakt upp i ansiktet, säger Ljungqvist, som menar att omfattningen av det ryska bedrägeriet hade kunnat avslöjas tidigare.

2013 erbjöd han sig i egenskap av vice ordförande i Wada, den internationella antidopningsbyrån, att tillsammans med ordföranden John Fahey åka till Ryssland och prata med Vladimir Putin om saken, men resan blev aldrig av. Enligt den australiska tidningen The Australian berodde det på att IOK motsatte sig besöket, men någon sådan minnesbild har inte Ljungqvist.

Däremot medger han att förhållandet mellan Wada och IOK ofta gnisslat.

– Det finns de inom IOK som tycker att Wada inneburit en otillbörlig politisering av idrotten, säger Ljungqvist och nämner fotbollen som exempel.

Han säger att IOK kan ha skäl till att inte följa Wadas rekommendation om att utesluta ryssarna från Rio-OS och i stället lägga över ansvaret på de internationella specialförbunden.

– Men det jag saknar från Thomas Bach (IOK:s ordförande) är en förklaring till varför IOK gjort som de gjort, säger Ljungqvist.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.