Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-brottare-klar-for-vm-final-lever-for-detta/

Sport

Svensk brottare klar för VM-final: ”Lever för detta”

Alex Bjurberg Kessidis är klar för VM-final i 77-kilosklassen, och har säkrat en OS-kvotplats för Sverige. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Alex Bjurberg Kessidis är klar för VM-final i brottning.

Nu har han chansen att ta Sveriges första guld på herrsidan sedan 2003.

– Det blir antingen den bästa eller den sorgligaste dagen i mitt liv, säger 24-åringen.

TT Text

Framgångarna bara avlöser varandra på brottningsmattan just nu för Alex Bjurberg Kessidis.

Den 24-årige AIK-brottaren, som tog brons i Europeiska spelen tidigare i somras, är nu framme i VM-final i 77-kilosklassen i Astana, Kazakstan.

Under måndagen vann svensken alla sina fyra matcher, och säkrade en kvotplats till OS i Tokyo nästa år redan i kvartsfinalen efter segern mot iraniern Mohammedi Geraei med 9–1 på fall.

Bjurberg Kessidis nöjde sig dock inte med det och såg även till att vinna i semifinalen mot armeniern Karapet Chalyan med 5–2.

– Jag har haft lite tur... men ju mer man tränar desto mer tur har man, säger Bjurberg Kessidis.

– Jag hade marginalerna på min sida men jag har tränat jättehårt för det här. Det är det här jag lever för.

Chalyan ledde matchen med 2–1 – men blev sedan offer för ett kast av Bjurberg Kessidis som gav fyra poäng och seger med 5–2.

I VM-finalen, som avgörs på tisdagseftermiddagen, väntar den ungerske veteranen Tamas Lorincz som har vunnit ett flertal internationella medaljer men aldrig tagit hem ett VM-guld. 32-åringen har bland annat ett silver från OS i London 2012 – men trots det ser Bjurberg Kessidis sig själv som knapp favorit.

– En gammal räv. Han har varit med länge och har många medaljer i bagaget.

Går du in som underdog eller favorit?

– Det är brottning och vad som helst kan hända. Vi möttes för en månad sen och då slog jag honom. Så jag kanske går in lite som favorit.

– Jag har inte hunnit smälta det här riktigt, men det är bara att ladda om igen för i morgon. Det blir antingen den bästa eller den sorgligaste dagen i mitt liv. Det är bara att köra. Bara sex minuter kvar, säger han.

Sverige har inte vunnit ett VM-guld på herrsidan sedan 2003. Den gången, i Paris, fick Martin Lidberg ställa sig högst upp på pallen i 96-kilosklassen.