Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-dominans-och-vallarevansch-i-kvalet/

Sport

Linn Svahn sprintvann i Falun: ”Fantastiskt”

Linn Svahn (i mitten) segrade i sprintfinalen. Tvåa blev ryskan Natalja Neprjajeva (till vänster) och trea Jonna Sundling.
Linn Svahn (i mitten) segrade i sprintfinalen. Tvåa blev ryskan Natalja Neprjajeva (till vänster) och trea Jonna Sundling. Foto: Henrik Montgomery/TT

Linn Svahns sprintsuccé i världscupen fortsätter.

I Falun kom 20-åringens tredje världscupseger på två månader sedan hon spurtat ner ryskan Natalja Neprjajeva och landsmaninnan Jonna Sundling.

– Fantastiskt, säger Svahn.

TT Text
DN Text

I december tog hon karriärens första världscupseger i den fria sprinten i Davos, Schweiz, och på samma distans i Dresden, Tyskland, i januari kom hennes andra. Under lördagseftermiddagen i Falun kom Linn Svahns tredje världscupseger på två månader, och precis som i Dresden (då Maja Dahlqvist var trea) blev det dubbelt svenskt på pallen.

– Det är fantastiskt. Jag ville verkligen vinna i dag, sade Linn Svahn i Internationella skidförbundets segerintervju i SVT.

På upploppet spurtade Svahn ner landsmaninnan Jonna Sundling, som blev trea, och ryskan Natalja Neprjajeva, tvåa.

Världscupsegern var Svahns första i klassisk stil i karriären. Men Östersundsåkaren, som tillhör det svenska B-landslaget Team Bauhaus och har fått ett stort internationellt seniorgenombrott under vintern, var däremot själv mest nöjd med att vinna inför sin svenska hemmapublik.

– Det är sjukt häftigt, sade Svahn till SVT.

Teodor Peterson slutade klart sist när herrsprinten avgjordes.

Efter en trög säsong i sprintsammanhang för Teodor Peterson lossnade det på hemmaplan i Svenska skidspelen i Falun.

Svensken tog sig vidare från kvalet som 20:e man och avancerade sedan hela vägen till final efter att ha slutat tvåa i både kvarten och semin.

Men sedan tog krafterna slut för 31-åringen.

Peterson hängdes av tidigt i finalracet och slutade tvärsist – nästan 50 sekunder bakom segraren Pål Golberg.

Norrmannen var starkast i en tuff slutspurt där landsmannen Erik Valnes slutade tvåa halvsekunden efter. Trea blev den totala världscupledaren Alexander Bolsjunov från Ryssland.

Bakom Teodor Peterson presterade Calle Halfvarsson och Johan Häggström bäst av de svenska herrarna. Den förstnämnde slogs ut som femma i det första semifinalheatet medan Häggström blev sexa i det andra.