Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svensk dressyrsuccé i Göteborg

Göteborg. Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel slog till med en svensk succéstart när första omgången av världscupfinalen i dressyr avgjordes på fredagen. Vilhelmsson Silfvén slutade tvåa och Patrick Kittel trea.

På söndag rider de för den första svenska finalsegern i världscupen på 18 år.

”Skulle det hända tror jag att taket på Scandinavium lyfter”, säger Patrik Kittel.

Väntan har varit lång. Senast en svensk ryttare vann finalen i världscupen var för 18 år sedan när dressyrryttaren Louise Nathhorst, som numera är Tinne Vilhelmson Silfvéns tränare, vann i Scandinavium.

– När ”Lussan” vann satt jag på läktaren här i Scandinavium. Jag minns fortfarande hur jag rös när hon och Walk on Top gjorde sitt ökade trav som var helt fantastiskt, och jag minns ”Lussans” leende från ena örat till det andra när hon var klar, säger Patrik Kittel.

Världscupfinalen i dressyr är uppdelad i två omgångar. I den första omgången rider ekipagen ett Grand Prix-program. I den andra rider de ett fritt komponerat program till musik så kallad kür.

Under fredagen avgjordes den första omgången inför en entusiastisk publik i Scandinavium och när de 18 finalekipagen hade ridit var det svenskt på andra och tredje plats i prislistan.

Tinne Vilhelmson Silfvén och hästen Don Auriello slutade tvåa och Patrik Kittel på hästen Scandic trea.

Enda ekipaget som fick högre poäng än de två svenska dressyrstjärnorna, och det med väldigt liten marginal, var holländaren Hans Peter Minderhoud och hästen Glock´s Flirt.

På söndag ska det avgöras. Ryttarna får inte ta med sig resultatet från Grand Prix-klassen men fredagens fina svenska insatser ger ett tydligt bevis på att Tinne Vilhelmson Silvén och Patrik Kittel har prickat formen till finalen.

Lördagen är tävlingsfri för dressyrryttarna.

– Under lördagen kommer både jag och Anton (Don Auriellos smeknamn) förbereda oss för söndagens kür-program. Jag kommer rida honom lite mjukt och gå igenom vägarna så att han vet vad som väntar, säger Tinne.

– Och när han efter det få ta det lugnt i stallet kommer jag gång på gång att gå igenom programmet i huvudet och dessutom titta på tidigare ritter på video, fortsätter hon.

Utöver fredagens topptrio finns det ytterligare en ryttare som tänker blanda sig i segerdiskussionen. Patrik Kittel varnar för att Tysklands Jessica von Bredow-Werndl, som kom fyra i Grand Prix-klassen, har mer att ge.

På fredagskvällen reds också den första omgången i världscupfinalen i hoppning. Den ende svenska deltagaren Henrik von Eckermann och Giljandro van den Bosrand slutade på 13:e plats i tidshoppningen.

– Det var en okej start, ungefär vad jag hade hoppats på, säger Henrik.

– I lördagens klass blir det betydligt högre hinder och det passar min häst mycket bättre än tidshoppning så jag ser fram emot fortsättningen.

Rapport från en hästfest

Var?
I Scandinavium i Göteborg.

När?
Tävlingarna pågår under hela påskhelgen. Utöver tävlingarna är det i anslutning till Scandinavium också en stor hästmässa som lockar stor publik.

Är det många journalister som bevakar tävlingarna?
Ja, eftersom Göteborg i år står som värd både för världscupfinalen i hoppning och dressyr är det trångt på pressläktaren med journalister från flera länder på plats.

Är framtiden ljus?
Ja, i alla fall för hoppryttaren Andrea Falk. På långfredagen vann hon och hästen Gamiro finalen i juniorklassen ”Morgondagens vinnare”.

Hur många världscupfinaler har arrangerats i Göteborg?
Hästtävlingarna i Göteborg firar i år 40-årsjubileum och det här är 22:e gången som världscupfinaler avgörs under tävlingarna.

Vilken ryttare är mest rastlös?
Den frågan är enkel att svara på. Ingen kan konkurrera med Malin Baryard Johnsson. Malin, som tidigare år har haft med sig minst tre hästar till Göteborg, har i år bara med sig en och den svenska stjärnan är inte van vid så mycket ”ledig” tid.
– Jag trodde att det skulle det vara skönt men det är det inte, säger Malin bestämt.

Vilken häst är äldst i startfältet?
Amerikanaren Richard Fellers har en trogen partner i 20-årige Flexible.

Hur många länder finns representerade?
Sammanlagt finns det ryttare från 20 olika länder, bland annat Kina, Australien och Mexiko, på plats i Göteborg under påskhelgen.

Vad händer under lördagen?
Dressyrryttarna får en lugn påskafton, men för hoppryttarna är det full fart när den andra delen av världscupfinalen i hoppning avgörs på lördagskvällen. Dessutom blir det ytterligare två hoppklasser som är öppna även för ekipage som inte rider finalen.