Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-europamastare-i-terranglopning-fast-for-dopning/

Sport

Svensk Europamästare i terränglöpning fast i dopningstest

Robel Fsiha jublar efter att ha korsat mållinjen först i EM i terränglöpning.
Robel Fsiha jublar efter att ha korsat mållinjen först i EM i terränglöpning. Foto: Pedro Rocha/AP

Den nyblivne EM-guldmedaljören i terränglöpning, Robel Fsiha, har testats positivt för en förbjuden substans. Han förnekar dopning. 

Fallet är ett av flera på senare år i svensk friidrott.

– Det går inte att sitta här och säga att vi har gjort allt rätt och bra, säger en självkritisk Stefan Olsson, generalsekreterare.

Robel Fsiha, som tävlar för Stockholmsklubben Spårvägen, skrällde i december som den första svenska EM-guldmedaljören i terränglöpning. 

Segermarginalen i Lissabon blev elva sekunder, när Fsiha sprang den dryga milen på tiden 29.59.

Fsiha, född i Eritrea, kom till Sverige som tonåring och beviljades svenskt medborgarskap i slutet av 2018. Kort därefter debuterade han i terräng-EM, men slutade det året först på 40:e plats.

23-åringen har även tävlat för Sverige i bland annat Finnkampen och på Bauhaus-galan på Stockholms stadion. I höstas tog han SM-silver i Karlstad på både 5.000 och 10.000 meter och i våras blev han bäste svensk i Göteborgsvarvet (halvmaraton) som elva. Dock lyckades han inte kvala in till VM i Qatar på 10.000 meter.  

Det var på fredagseftermiddagen som Svenska friidrottsförbundet meddelade att långdistanslöparen fastnat i ett dopningstest. Det handlar om en otillåten, prestationshöjande substans i ett dopningsprov taget i Addis Abeba i Etiopien den 25 november, det vill säga före terräng-EM. Vilken substans vet inte förbundet.

DN hade redan i början av januari uppgifter om att det fanns misstankar mot löparen i svenska friidrottskretsar men lyckades då inte få dessa bekräftade. Nu har friidrottsförbundet fått besked.

– När jag öppnade kuvertet kände jag mig jäkligt besviken och lurad. Det är besvikelse, bestörtning, förbannelse, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Robel Fsiha ställer sig enligt Spårvägens styrelseledamot David Fridell ”oförstående” till anklagelserna.

– Han är bestört, förtvivlad och ledsen, men det han har sagt till oss är att han inte förstår hur det här har gått till, säger Fridell.

Det var självkritiska företrädare för friidrottsförbundet som mötte medierna på kansliet i Stockholm, för att kommentera ett i raden av dopningsbesked som kommit inom svensk friidrott på senare år.

– Vi har ytterligare en incident, och vi är absolut insiktsfulla i situationen just nu, och vi får titta på hur vi ska göra för att med våra förutsättningar stärka antidopningsarbetet, säger Stefan Olsson.

2014 kom nyheten att löparen Adil Bouafif testat positivt för epo, och kulstötaren Niklas Lindstedt stängdes av för en substans i ett kosttillskott. 2016 anklagades löparen Abeba Aregawi för att ha använt meldonium, ett fall som sedan lades ner. 2018 kom beskedet att Meraf Bahta missat i sin vistelserapportering.

Har det funnits en naivitet i svensk friidrott kring de här frågorna?

– Just nu kan man bara vara självkritisk. Det är klart att man varit naiv. Och risken är att man fortsätter vara det, för det känns inte naturligt för mig som person att börja med att misstänka någon direkt, utan det bygger på tillit, och på att vi jobbar preventivt och har ett system som fångar upp den som inte tycker som oss och vill köra en annan väg, säger förbundskapten Karin Torneklint. 

Robel Fsiha är avstängd från den 5 februari och tills vidare. Till TT säger Tommy Forsgren, handläggare på RF:s dopningskommission, att det råder förundersökningssekretess kring fallet. 

På fredagskvällen krävde tvåan från terräng-EM, turken Aras Kaya, att Fsiha ska lämna tillbaka sin guldmedalj:

– Europeiska förbundet måste förklara mig som vinnare nu, säger Kaya till Aftonbladet.

Läs mer:

Från Liljenvall till Fransson – tidigare svenska dopningsfall