Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Svensk gör volleybollsuccé i Japan

Anders Kristiansson, den tidigare svenske förbundskaptenen i volleyboll, gör dundersuccé i Japan. På söndagen säkrade hans lag, Toyoda Gosei, segern i play off i den japanska ligan, V.Premier League.

Det innebär att laget är klart för final för första gången i historien, efter 56 år!

– Vi har blivit 1:a i serien, 1:a i play off och vunnit Emperor’s Cup. Det känns helt otroligt, berättar Anders i ett inlägg på Facebook.

Det senare är en prestigeturnering som avgörs innan seriestarten, och som ger en tydlig tendens om vad som är att vänta när ligan sedan drar igång.

Finalen spelas om två veckor. Motståndaren är inte klar. Tvåan och trean i play off spelar semifinal nästa helg.

Kristiansson kom till Toyoda Gosei sommaren 2013, sedan han övertalats att göra comeback som tränare. Laget, som är Toyotakoncernens företagslag och har sin bas i Inazawa utanför Nagoya, hade länge tillhört det nedre skiktet i ligan.

Med Kristiansson vid rodret, som är tungt meriterad efter framgångar med lag i de belgiska, italienska och grekiska ligorna, var det meningen att Toyoda skulle göra en rejäl satsning mot toppen.

Första säsongen handlade det mycket om att bygga med befintligt material. Laget slutade femma. Andra säsongen slutade Toyoda trea, sedan Kristiansson vässat laget taktiskt och tekniskt.

Nu har han fått utdelning med sitt arbete och är endast en final från den totala succén.