Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Näslund suverän segrare i Idre: ”Bättre än någonsin”

Sandra Näslund jublar efter finalsegern.
Sandra Näslund jublar efter finalsegern. Other: Pontus Lundahl/TT

Sandra Näslund fortsätter att dominera i världscupen i skicross. Efter ett suveränt finalåk i Idre kunde hon fira karriärens sjätte världscupseger.

– Jag tror att jag kan utvecklas mer, men jag åker bättre än vad jag någonsin har gjort, säger 21-åringen som nu är ett av Sveriges absolut största guldhopp i OS i Pyeongchang.

Sandra Näslund lämnade finalkonkurrenterna efter sig redan i starten och soloåkte nedför den luriga banan.

– Det var ganska felfritt, summerar hon finalåket.

Precis ett år har gått sedan Sandra Näslund i italienska Watles tog sin första världscupseger. Sedan dess har hon tagit ytterligare fem, vunnit VM och radat upp pallplatser. Det var sjätte gången som Näslund stod på världscuppallen den här säsongen.

– Jag har varit med i toppen hela tiden. Det är kul att man kan hålla hög nivå, säger hon.

En förklaring är de vassa starter som blivit hennes specialitet.

– När det är lite trixiga små grejer, då är jag bra på att ta med mig farten, säger hon.

En annan förklaring är den paus från skicross-träningen hon tog efter VM-guldet i Sierra Nevada i mars.

– Efter VM var jag ganska less på tävlandet. Jag kände mig ganska mätt på allting, det var så mycket att ta in. Då var jag uppe på skolan (skidgymnasiet i Tärnaby) och tränade storslalom. Jag tränade inte så mycket fys utan försökte bara njuta av skidåkningen och ha kul i stället. När jag har roligt, det är då jag åker som bäst, 

Jublet steg från publiken när Sandra klev upp på prispallen och tog emot segerchecken på 11 250 schweizerfranc (cirka 100.000 svenska kronor). Högst jublades det i gruppen som samlats under banderollen med texten ”Sandra Näslund – Made in Kramfors”.

– Jag har ett ganska stort gäng som är här och kollar, då är det extra kul att göra bra ifrån sig, säger hon.

– Det är hela släkten och lite Kramforsbor och lite vänner.

Det allra viktigaste med segern var ändå bekräftelsen på att allt fortsätter fungera på vägen fram mot säsongens stora mål: OS.

– Det är självklart skönt för självförtroendet, jag känner verkligen att formen är där.

Läs mer: Tvekade om fortsättning efter kraschen – nu är Näslund bäst

Victor Öhling Norberg slutade sjua. I semifinalen fick han en bra start men blev omåkt på delen in mot mål och fick nöja sig med att köra "lilla" finalen.

– Att bli sjua med den åkningen jag hade i dag känns ändå bra. Det är bara att gå hem och kolla på vad jag har haft för mig för dumheter här nere på platten, säger han.

Ryggen, som krånglat tidigare under säsongen, kändes ändå bra.

OS-klare Viktor Andersson körde ihop med österrikaren Thomas Zangerl i åttondelsfinalen. Andersson blev liggande, fördes sedan bort i pulka och åkte därefter vidare till Mora lasarett för röntgenundersökning.

– Ingenting ser ut att vara brutet. Det är axeln som är skadad och det kan vara nyckelbenet som hoppat ur led fram och tillbaka, säger sportchefen Joar Båthelson.

Andersson kommer inte att köra söndagens tävling i Idre men enligt Båthelson ska OS inte vara i fara för honom.

En som är revanschsugen inför söndagen är Erik Mobärg som körde fint i åttondelen och var på väg mot en semifinalplats när tysken Tim Hronek körde omkull framför honom. Mobärg hamnade efter och slutade trea i heatet.

För Alexandra Edebo och Lisa Andersson tog lördagen slut redan i kvartsfinalen. För Edebo krävs nu en finalplats i söndagens tävling om hon ska klara kravet för att bli uttagen till OS. 

Fakta.Sandra Näslunds svit av pallplatser säsongen 2017/18

7 december: Etta i Val Thorens, Frankrike.

12 december: Etta i Arosa, Schweiz.

15 december: Trea i Montafon, Österrike.

21 december: Trea i Innichen, Italien.

22 december: Etta i Innichen.

13 januari: Etta i Idre.