Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/svensk-konstakning-mater-hudveck-pa-tonaringar/

Sport

Svensk konståkning mäter hudveck på tonåringar

Svenska konståkningsförbundets ordförande Katarina Henriksson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska konståkningsförbundet mäter hudveck på tonåriga landslagsåkare.

Metoden – som infördes i fjol – har kritiserats, och sedan i höstas låter en toppförening inte längre sina åkare delta i förbundets tester.

Men det är en nyhet för förbundsordföranden Katarina Henriksson. 

När DN pratar med Katarina Henriksson har hon först ingen kännedom om den exakta utformningen av konståkningsförbundets fystester.

Först efter att ha dubbelkollat med sportchefen Scott Rachuk ringer hon tillbaka och bekräftar den bild som den kritiserade konståkningstränaren i Solna lyfter i en intervju med DN.

I fjol införde kanadensaren Rachuk, som tillträdde 2018, en mätning av hudveck på 16-åriga landslagsåkare. Fystesterna skiljer sig från det testbatteri man tidigare har använt från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– De är delvis annorlunda, ja, säger Katarina Henriksson.

– Jag är inte expert på området. Men det är ett nytt testbatteri som är annorlunda och även grenspecifikt.

I spåren av de många vittnesmål om missförhållanden i svensk konståkning, som nu ska utredas i en extern genomlysning, är det Henriksson som utåt för Svenska konståkningsförbundets talan. Det meddelar förbundsordföranden när DN undersöker möjligheten till en intervju med sportchefen. 

– Varför han (Rachuk) ville göra nya tester var för att jämföra med Kanada, han har ju lång historik där så han kan jämföra talen hur det ser ut, säger Henriksson.

– Det handlar om ”body composition”, alltså hur kroppen är uppbyggd totalt sett. Man måste ju säkerställa att man har en sund kropp. Det viktiga är att åkarna inte äter för lite, vi vill veta att de äter bra.

Med hjälp av en kaliper kan man mäta underhudsfett. Ett test Konståkningsförbundet infört men det är en ovanlig mätmetod i Sverige, enligt en av SOK:s läkare. Arkivbild. Foto: Olle Sporrong/XP/TT

Lykke Tamm är SOK-läkare och ansvarig för SOK:s hälsokontroller.

Tamm säger att hudvecksmätningar är ovanligt i svensk idrott, men mycket vanligt i till exempel Frankrike.

– Att mäta hudveck är ett sätt att mäta underhudsfett, förklarar Tamm.

– Man mäter hudveck på olika ställen på kroppen med en så kallad kaliper (tång), sen finns en sorts kalkyl som visar hur stor andel fettprocent som personen i fråga har. Från det kan man sedan dra slutsatsen hur mycket muskelmassa personen har, vilket kan vara av intresse om målsättningen är att få fram starka individer.

Tamm vill inte recensera Konståkningsförbundet men konstaterar att man alltid bör vara försiktig vid den här typen av tester. Vid kartläggning av kroppskomposition använder SOK sig i stället av en så kallad ”body scan” (DXA), men inte regelbundet utan bara på individnivå och med ett uttalat syfte.

– Som test betraktat kan man mycket väl följa någons hälsa genom att bland annat mäta hudveck. Men man måste veta varför man gör det och personen som mäts måste veta syftet. Det måste finnas en medicinsk återkoppling, säger Tamm medan Bo Berglund, medicinskt ansvarig på SOK, tillägger:

– Det måste utföras med medicinsk sekretess. Argumentet att man ska jämföra data med andra länder kan bli hur fel som helst.

Argumentet att man ska jämföra data med andra länder kan bli hur fel som helst.

Den konståkningstränare i Solna som intervjuas i artikeln här intill är avstängd under utredning för bland annat vikthets. 

Själv säger hen att det i stället är Konståkningsförbundet och dess riktlinjer som kan skapa osunda tankar hos tonåringar. Tränaren kritiserar även förbundet för bristfällig information om de nya mätningarna.

Vilken information har gått ut till åkare och föreningar? 

– Det vet inte jag, säger förbundsordföranden Katarina Henriksson och hänvisar till att ”sportavdelningen” sköter kommunikationen. 

– Dialogen och kommunikationen behöver vara tydlig.

När DN först pratar med Katarina Henriksson känner hon heller inte till att toppklubben Solna konståkning – den förening som utreds efter misstankar om missförhållanden men som genom åren också har varit hemvist för många unga landslagsåkare – i oktober sade nej till att låta sina åkare delta i förbundets tester. 

Efter att ha dubbelkollat kan Henriksson dock bekräfta uppgiften. 

Vilka signaler sänder den här typen av mätningar? 

– Jag vill inte uttala mig om olika typer av mätningar, jag tycker det är viktigt att man har fystester som visar att vi har sunda idrottare. Sen hur man mäter det... man ska mäta på bästa sätt enligt senaste forskningsrön, säger Henriksson.

Vilka är de senaste forskningsrönen? 

– Det är jag som ordförande inte insatt i. Som sagt ville han (sportchefen Scott Rachuk) testa detta att jämföra med historiken från Kanada. 

– Scott vill se hur vi står oss i förhållande till Kanada på flera sätt. Så det här är en del av en jämförelse. Men det har blivit olyckligt att det inte framgått varför metoden använts.

Scott vill se hur vi står oss i förhållande till Kanada på flera sätt. Så det här är en del av en jämförelse.

Kanada är ett av världens ledande konståkningsländer. Förutsättningarna i Sverige är annorlunda och utövarna färre.

Är Kanada ett av länderna som Sverige ska kunna mäta sig med?

– Ja, det vill vi ju. Vi vill ju komma högre upp i toppen. Men det handlar absolut inte om att vi ska göra det på ett osunt sätt, utan det handlar om att bygga långsiktigt, säger Katarina Henriksson. 

Finns anledning att vara självkritisk till att de här testerna införts?

– Nej. Scott måste ju få testa en metod. Det självkritiska är väl att vi behöver bli bättre på att tydliggöra våra förväntningar och vår värdegrund. 

 

Läs mer:

Avstängd konståkningstränare tillbakavisar anklagelser – kritiserar i sin tur förbundet 

Anmälaren om tränarens version: ”Stämmer inte” 

Konståkningsförbundet tillsätter extern utredning efter larm från åkare

Konståkningsförbundet: All verksamhet ska genomlysas